Domowe naan z serem
- Całkowity czas 2 godz. 25 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
100 g Woda
2 g Drożdże
260 g Mąka
0.5 łyżeczka Sól
1 szczypta Soda oczyszczana
60 g Jogurt
15 g Olej roślinny
4 g Serek topiony
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Podgrzej wodę w mikrofalówce do temperatury między 38°C a 40°C. Upewnij się, że woda nie jest zbyt gorąca, aby drożdże nie zostały dezaktywowane. Dodaj drożdże do wody. Wymieszaj trzepaczką. Odstaw na 5 minut. Drożdże powinny się rozpuścić.
Etap 2 /7
W misce wymieszaj mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dodaj mieszaninę wody i drożdży, olej i jogurt. Wymieszaj i zagniataj przez 4 minuty ręcznie lub w robocie kuchennym. Lekko naoliw dno miski i pozostaw ciasto do odpoczynku na 2 godziny pod przykryciem z czystej ściereczki. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 3 /7
Uformuj 16 kulek o wadze około 25 g każda. W misce wymieszaj ser łyżką. Obficie posyp blat roboczy i kulki ciasta mąką. Wałkiem do ciasta rozwałkuj kulki na okrągły lub owalny kształt, tak aby miały około 10 cm średnicy.
Etap 4 /7
Nałóż 1 łyżeczkę sera na środek jednego z dwóch placków naan. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Zlep brzegi palcami (jeśli jest to konieczne, delikatnie zwilż brzegi pędzelkiem, aby łatwiej się skleiły). Wałkiem do ciasta bardzo delikatnie rozwałkuj naan, aby równomiernie rozprowadzić ser. Możesz nadać naan kształt koła lub owalu. Powtórz tę czynność dla wszystkich kawałków ciasta. Placki naan są gotowe do pieczenia. Odstaw je pod ręcznikiem kuchennym.
Etap 5 /7
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie zmieni kolor na czerwony, zanim zaczniesz obsmażać składniki. Bez użycia oleju ułóż 2 placki naan na patelni i smaż na małym ogniu przez około 5 minut, regularnie obracając je szpatułką, aby równomiernie się usmażyły.
Etap 6 /7
Zdejmij placki naan. Odłóż na bok. Powtórz z pozostałymi plackami naan.
Etap 7 /7
Podawaj i smacznego!