Domowe sezamki z siemieniem lnianym i słonecznikiem - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Domowe sezamki z siemieniem lnianym i słonecznikiem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

12 sztuki

  • 200 g Sezamu białego

  • 40 g Siemienia lnianego

  • 60 g Słonecznika łuskanego

  • 5 łyżka Wody

  • 300 g Cukru białego

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Na suchej, rozgrzanej patelni upraż sezam, siemię lniane i słonecznik, stale mieszając, aż delikatnie się zezłocą.

  • 200g Sezamu białego
  • 40g Siemienia lnianego
  • 60g Słonecznika łuskanego

Etap 2 /6

Przygotuj dwa duże arkusze pergaminu (ok. 30 × 50 cm).

Etap 3 /6

W Cook4me włącz „mocne smażenie”.

Etap 4 /6

Po rozgrzaniu wsyp cukier i wlej wodę. Nie mieszaj podczas rozpuszczania i karmelizacji. Obserwuj uważnie kolor karmelu - gdy stanie się złoty, wsyp uprażone ziarna i całość sprawnie zamieszaj silikonową bądź drewnianą łopatką.

  • 5łyżka Wody
  • 300g Cukru białego

Etap 5 /6

Natychmiast przełóż gorącą masę na arkusz pergaminu, przykryj drugim i rozwałkuj sezamki do preferowanej grubości.

Etap 6 /6

Po kilkunastu minutach sezamki stwardnieją i będą gotowe do jedzenia.