Domowe sezamki z siemieniem lnianym i słonecznikiem
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
12 sztuki
200 g Sezamu białego
40 g Siemienia lnianego
60 g Słonecznika łuskanego
5 łyżka Wody
300 g Cukru białego
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Na suchej, rozgrzanej patelni upraż sezam, siemię lniane i słonecznik, stale mieszając, aż delikatnie się zezłocą.
Etap 2 /6
Przygotuj dwa duże arkusze pergaminu (ok. 30 × 50 cm).
Etap 3 /6
W Cook4me włącz „mocne smażenie”.
Etap 4 /6
Po rozgrzaniu wsyp cukier i wlej wodę. Nie mieszaj podczas rozpuszczania i karmelizacji. Obserwuj uważnie kolor karmelu - gdy stanie się złoty, wsyp uprażone ziarna i całość sprawnie zamieszaj silikonową bądź drewnianą łopatką.
Etap 5 /6
Natychmiast przełóż gorącą masę na arkusz pergaminu, przykryj drugim i rozwałkuj sezamki do preferowanej grubości.
Etap 6 /6
Po kilkunastu minutach sezamki stwardnieją i będą gotowe do jedzenia.
