Naan z serem i indyk z garam masala
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Mąka (+ do posypywania)
10 g Drożdże
1 łyżeczka Sól
1 Jogurt naturalny
9 cl Olej roślinny
10 cl Woda
8 porcja Serek topiony
500 g Kotlet z indyka
1 Cebula
1 łyżka Garam masala
0.25 łyżeczka Papryka chili
300 g Przecier pomidorowy
100 g Śmietana kremówka
Sól, pieprz
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Wyrób mąkę, drożdże, sól, jogurt, 1 łyżkę oleju i wodę w maszynie do wyrabiania ciasta lub ręcznie. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce i pozwól ciastu wyrosnąć przez 30 minut do 1 godziny. Ciasto powinno napęcznieć.
Etap 2 /9
Podziel ciasto na 4 równe kulki. Cienko rozwałkuj każdą z nich na mocno oprószonej mąką powierzchni. Na jednej stronie połóż 2 porcje serka topionego. Złóż na pół i zaciśnij brzegi. Delikatnie dociśnij, aby rozgnieść ser (nie powodując jego wycieku).
Etap 3 /9
Rozgrzej piekarnik do 70°C.
Etap 4 /9
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Lekko polej patelnię olejem. Umieść na niej jeden naan z serem. Smaż z obu stron, aż naan napęcznieje i nabierze ładnego koloru. Kiedy osiągnie złotobrązowy kolor, zdejmij go z patelni i połóż na talerzu.
Etap 5 /9
Smaż pozostałe 3 naan w ten sam sposób, dodając za każdym razem odrobinę oleju. Umieść naany w piekarniku, aby pozostały ciepłe.
Etap 6 /9
Pokrój filety z indyka. Obierz i drobno pokrój cebulę.
Etap 7 /9
Wlej pozostały olej na patelnię. Dodaj plastry indyka i smaż je, aż lekko się zarumienią. Dodaj cebulę, garam masala i paprykę chili. Smaż przez 3 minuty.
Etap 8 /9
Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Etap 9 /9
Podawaj naany z serem razem z filetami z indyka.