Dorsz po śródziemnomorsku z cukiniowymi frytkami
Tefal
Przepis według Tefal

Dorsz po śródziemnomorsku z cukiniowymi frytkami

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 25 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 Cukinie

  • 2 Białka

  • 100 g Bułka tarta

  • 40 g Tarty parmezan

  • Sól, pieprz

  • 5 cl Oliwa z oliwek

  • 4 Świeże filety z dorsza

  • 50 g Drylowane czarne oliwki

  • Sok z cytryny

  • 1 łyżeczka Przyprawa chili

  • 2 goździk Posiekany czosnek

  • 1 cl Ocet balsamiczny

Akcesoria

  • Grill
    Grill
  • Separator
    Separator

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Pokrój cukinie na pałeczki o grubości 2–3 cm.

Etap 2 /7

W jednej misce ubij białka. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan, sól i pieprz. Wyłóż papierem blachę do pieczenia.

Etap 3 /7

Zanurzaj pałeczki w jajku, a następnie w bułce tartej, aż pokryją się całkowicie. Układaj je na papierze do pieczenia. Weź pędzelek kuchenny i 3 łyżki oliwy i posmaruj pałeczki.

Etap 4 /7

Aby przyrządzić sos oliwkowy, w misce wymieszaj posiekane oliwki, skórkę z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny, 60 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz.

Etap 5 /7

Posyp obie strony ryby solą i pieprzem, a następnie spryskaj sokiem z cytryny. Posmaruj wierzch ryby sosem oliwkowym.

Etap 6 /7

Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz tryb FRYTKI w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz tryb RYBY. Dodaj najpierw połowę cukiniowych frytek. Podczas pieczenia wymieszaj wszystko kilka razy. Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, połóż połowę filetów rybnych na drugiej stronie i wznów pieczenie.

Etap 7 /7

Po zakończeniu programu weź drugą porcję i powtórz kroki.