Dorsz z kruszonką
- Całkowity czas 20 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 Filety z dorsza (ok. 150 g każdy)
150 g Krakersy Ritz® lub inne
40 g Parmezan
40 g Roztopione masło
1 łyżka Sok z cytryny
Sól, pieprz
2 łyżka Posiekana natka pietruszki
1 Cytryna
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Włóż krakersy do woreczka do mrożenia i pokrusz je za pomocą wałka. W małej misce wymieszaj pokruszone krakersy z parmezanem, roztopionym masłem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 2 /4
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program RYBY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 10 minut. Ułóż filety z dorsza na płycie w szufladzie 1. Posyp rybę kruszonką. Włącz szufladę 2. Wybierz program RYBY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 10 minut. Ułóż filety z dorsza na płycie w szufladzie 2. Posyp rybę kruszonką. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 3 /4
Dorsz powinien być równomiernie upieczony – zależy to od wielkości kawałków. W razie potrzeby gotuj jeszcze przez minutę, aż mięso będzie z łatwością dzielić się na cząstki.
Etap 4 /4
Posyp dorsza posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny, a następnie podawaj z kawałkiem cytryny. Podawaj z grillowanymi szparagami i drobno startym parmezanem.