Drobiowe szaszłyki z sosem satay
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 filet filety z piersi kurczaka
1 kawałek cytryna z uprawy ekologicznej
2 goździk czosnek
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka słodki sos sojowy
1 szczypta pieprz cayenne
1 szczypta sól
100 g gładkie masło orzechowe
0.5 pęczek świeża kolendra
200 ml niesłodzone mleczko kokosowe
6 szt. drewniane szpikulce
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Pokrój pierś z kurczaka na kawałki wielkości kęsa i włóż do dużej miski. Dodaj skórkę i sok z cytryny, dwa obrane i posiekane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sos sojowy, pieprz cayenne i sól. Mieszaj, aż kawałki równomiernie pokryją się marynatą, a następnie włóż do lodówki na godzinę.
Etap 2 /5
Aby przyrządzić sos satay: Wymieszaj drobno posiekaną kolendrę, masło orzechowe i mleczko kokosowe w małym rondlu i wolno podgrzewaj, ciągle mieszając, dopóki konsystencja nie będzie gładka.
Etap 3 /5
Na każdy drewniany szpikulec nadziej 5–6 kawałków kurczaka.
Etap 4 /5
Włącz grill. Wybierz program Drób i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż szaszłyki na grillu i piecz aż do osiągnięcia pożądanego wyglądu.
Etap 5 /5
Polej szaszłyki ciepłym sosem i podawaj.