Drobiowe szaszłyki z sosem satay
Tefal
Przepis według Tefal

Drobiowe szaszłyki z sosem satay

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

6 osób

  • 6 filet filety z piersi kurczaka

  • 1 kawałek cytryna z uprawy ekologicznej

  • 2 goździk czosnek

  • 2 łyżka oliwa z oliwek

  • 2 łyżka słodki sos sojowy

  • 1 szczypta pieprz cayenne

  • 1 szczypta sól

  • 100 g gładkie masło orzechowe

  • 0.5 pęczek świeża kolendra

  • 200 ml niesłodzone mleczko kokosowe

  • 6 szt. drewniane szpikulce

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Pokrój pierś z kurczaka na kawałki wielkości kęsa i włóż do dużej miski. Dodaj skórkę i sok z cytryny, dwa obrane i posiekane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sos sojowy, pieprz cayenne i sól. Mieszaj, aż kawałki równomiernie pokryją się marynatą, a następnie włóż do lodówki na godzinę.

Etap 2 /5

Aby przyrządzić sos satay: Wymieszaj drobno posiekaną kolendrę, masło orzechowe i mleczko kokosowe w małym rondlu i wolno podgrzewaj, ciągle mieszając, dopóki konsystencja nie będzie gładka.

Etap 3 /5

Na każdy drewniany szpikulec nadziej 5–6 kawałków kurczaka.

Etap 4 /5

Włącz grill. Wybierz program Drób i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż szaszłyki na grillu i piecz aż do osiągnięcia pożądanego wyglądu.

Etap 5 /5

Polej szaszłyki ciepłym sosem i podawaj.