Dynia Hasselback z pecorino, miodem i migdałami
Tefal
Przepis według Tefal

Dynia Hasselback z pecorino, miodem i migdałami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Dynia piżmowa

  • 4 łyżka Oliwa z oliwek

  • 120 g Pecorino

  • 50 g Miodu

  • 50 g Migdał

  • 1 łyżeczka Oregano

  • 1 łyżeczka Sól morska

  • 40 g Parmezan

  • Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Dynię przekrój wzdłuż na pół. Usuń nasiona i obierz dynię za pomocą obieraczki. Połówkę dyni piżmowej połóż na desce przecięciem do dołu. Pokrój dynię na plasterki 5 mm, tak, by nie przekroić dyni całkowicie. Aby sobie to ułatwić, po bokach dyni połóż, np. drewniane pałeczki i krój dynię, aż dotkniesz nożem pałeczek. Powtórz to samo z drugą połową dyni.

  • 1 Dynia piżmowa

Etap 2 /5

Natłuść dynię połową oliwy z oliwek i dopraw solą. Umieść dynię w Easy Fry na standardowej tacy. Uruchom program AIR FRY w temperaturze 180°C na 40 minut.

  • 1 Dynia piżmowa
  • 4łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól

Etap 3 /5

W międzyczasie pokrój pecorino w cienkie plasterki (około 7 cm x 3 cm). Migdały pokrój na małe kawałki i umieść w misce. Dodaj miód, suszone oregano i sól morską. Wymieszaj i odstaw na bok.

  • 120g Pecorino
  • 50g Miodu
  • 50g Migdał
  • 1łyżeczka Oregano
  • 1łyżeczka Sól morska

Etap 4 /5

Po ugotowaniu dyni w co trzecim nacięciu ułóż plasterki pecorino. Posmaruj powierzchnię dyni mieszanką migdałów, a następnie włącz program AIR FRY w temperaturze 180°C na 5 minut, aby dynia się zarumieniła.

  • 1 Dynia piżmowa
  • 120g Pecorino
  • 50g Miodu
  • 50g Migdał
  • 1łyżeczka Oregano
  • 1łyżeczka Sól morska
  • Sól

Etap 5 /5

Wyłóż na talerz i zetrzyj na wierzch trochę parmezanu. Smacznego!

  • 40g Parmezan