Dynia Hasselback z pecorino, miodem i migdałami
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Dynia piżmowa
4 łyżka Oliwa z oliwek
120 g Pecorino
50 g Miodu
50 g Migdał
1 łyżeczka Oregano
1 łyżeczka Sól morska
40 g Parmezan
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Dynię przekrój wzdłuż na pół. Usuń nasiona i obierz dynię za pomocą obieraczki. Połówkę dyni piżmowej połóż na desce przecięciem do dołu. Pokrój dynię na plasterki 5 mm, tak, by nie przekroić dyni całkowicie. Aby sobie to ułatwić, po bokach dyni połóż, np. drewniane pałeczki i krój dynię, aż dotkniesz nożem pałeczek. Powtórz to samo z drugą połową dyni.
Etap 2 /5
Natłuść dynię połową oliwy z oliwek i dopraw solą. Umieść dynię w Easy Fry na standardowej tacy. Uruchom program AIR FRY w temperaturze 180°C na 40 minut.
Etap 3 /5
W międzyczasie pokrój pecorino w cienkie plasterki (około 7 cm x 3 cm). Migdały pokrój na małe kawałki i umieść w misce. Dodaj miód, suszone oregano i sól morską. Wymieszaj i odstaw na bok.
Etap 4 /5
Po ugotowaniu dyni w co trzecim nacięciu ułóż plasterki pecorino. Posmaruj powierzchnię dyni mieszanką migdałów, a następnie włącz program AIR FRY w temperaturze 180°C na 5 minut, aby dynia się zarumieniła.
Etap 5 /5
Wyłóż na talerz i zetrzyj na wierzch trochę parmezanu. Smacznego!