Egzotyczne ciasto w kształcie cyfry
Tefal
Przepis według Tefal

Egzotyczne ciasto w kształcie cyfry

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz. 41 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    21 min.
  • Studzenie
    3 godz. 35 min.

Składniki

3 porcje

  • 300 g Mąka

  • 180 g Masło

  • 135 g Cukier puder

  • 150 g Starty kokos

  • 3 Jajko

  • 3 szczypta Sól

  • 450 g Masło

  • 330 g Sok z mango

  • 300 g Żółtka

  • 270 g Drobny cukier

  • 120 g Biała czekolada

  • 3 Żelatyna

  • Dekoracja

  • 1 Marakuja

  • 1 Mango

  • 3 łyżka Starty kokos

  • 1 Skórka z limonki

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj polewę (typu curd): Zmocz płatki żelatyny w zimnej wodzie. W garnku zmieszaj razem żółtka, cukier i sok. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie się gotować, należy zdjąć ją z ognia i przelać do miski. Dodaj kawałki białej czekolady i pozostaw bez mieszania przez 5 minut aż się roztopi. Potem wymieszaj. Następnie dodaj masło (pokrojone na małe kawałki) i odsączoną żelatynę. Do przygotowania użyj blendera, aby uzyskać gładką masę. Pokryj krem folią spożywczą - upewniaj się, że folia styka się z kremem - i pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 2 godziny.

  • 450g Masło
  • 330g Sok z mango
  • 300g Żółtka
  • 270g Drobny cukier
  • 120g Biała czekolada
  • 3 Żelatyna

Etap 2 /5

Przygotuj ciasto: Do miski włóż mąkę, cukier puder, kokos, sól i masło (pokrojone na małe kawałki). Wymieszaj opuszkami palców. Gdy masa będzie gładka, dodaj jajko i wymieszaj. Zrób kulę i owiń w folię spożywczą. Ciasto pozostaw do schłodzenia przez 30 minut.

  • 300g Mąka
  • 135g Cukier puder
  • 150g Starty kokos
  • 3 Jajko
  • 3szczypta Sól
  • 450g Masło

Etap 3 /5

Rozłóż ciasto na papierze tłuszczoodpornym. Rozwałkuj do grubości 3-4 mm. Wykonaj swój projekt na kartce papieru tłuszczoodpornego i umieść go na swoim cieście. Wytnij kształt za pomocą noża. Wykonaj te same etapy z pozostałym ciastem.

Etap 4 /5

Włóż ciastka jedno po drugim do upieczenia, uruchom zgodnie z programem i podanym czasem, pozostaw do ostygnięcia. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.

Etap 5 /5

Składanie ciasta: Do wymieszania kremu typu curd użyj trzepaczki. Umieść go w rękawie cukierniczym z rurką. Krem rozprowadź na całym blacie i przykryj drugim blatem ciasta. Powtórz proces i udekoruj ciasto startą skórką z limetki, małymi kawałkami mango, marakują i startym orzechem kokosowym. Odstaw do ostygnięcia na godzinę przed spożyciem.

  • 1 Marakuja
  • 1 Mango
  • 3łyżka Starty kokos
  • 1 Skórka z limonki