Gnocchi dyniowe w kształcie dyni
- Całkowity czas 45 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
600 g Ziemniaki gotowane w skórce
250 g Purée z dyni piżmowej (gotowana na parze, dobrze osuszona i zmiksowana)
4 łyżka Utarty parmezan
300 g Mąka (dostosuj na podstawie tekstury)
Sól
30 g Masło
80 g Masło lekko solone
2 Posiekane szalotki
100 g Purée z dyni piżmowej
400 ml Śmietana crème fraîche
1 łyżka Curry
Sól
Pieprz
Orzeszki piniowe
Parmezan
Sól morska
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Ugotuj ziemniaki i dynię piżmową. Obierz ziemniaki. Ugnieć ziemniaki za pomocą tłuczka lub widelca, upewniając się, że nie ma małych grudek.
Etap 2 /10
Dodaj purée z dyni, parmezan, sól i mąkę. Zacznij mieszać drewnianą łyżką, a następnie użyj rąk. Dodaj wystarczającą ilość mąki, aby ciasto się nie kleiło.
Etap 3 /10
Umieść ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni roboczej i uformuj kulę. Podziel ją na dwie części i z każdej uformuj wałek.
Etap 4 /10
Pokrój każdy wałek na kawałki i uformuj małe kulki (możesz oprószyć dłonie mąką). Kawałkiem kuchennego sznurka dociśnij górę każdej kulki, by nadać im wygląd przypominający dynię.
Etap 5 /10
Umieść gnocchi na talerzu lekko oprószonym mąką, aby nie przywierały.
Etap 6 /10
W dużej patelni zagotuj wodę i osól. Woda powinna lekko wrzeć, ale nie gotować się, aby zapobiec pękaniu gnocchi. Gotuj gnocchi w porcjach po dziesięć sztuk. Gdy będą gotowe (po około 4 minutach), wypłyną na powierzchnię.
Etap 7 /10
Podgrzej masło na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, następnie dodaj gnocchi. Smaż je przez 5 minut na średnim ogniu, bez przewracania, aby zachować wzór dyni.
Etap 8 /10
Przygotuj sos: rozgrzej rondel. Poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, następnie włóż masło i je roztop. Dodaj posiekane szalotki i gotuj przez 1 minutę.
Etap 9 /10
Dodaj purée z dyni i wymieszaj dobrze. Dodaj śmietanę i curry, a następnie gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż sos będzie gładki. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 10 /10
Aby stworzyć łodygi dyni, włóż orzeszki piniowe do każdego gnocchi. Podawaj gnocchi z sosem, kawałkami parmezanu i solą morską. Dopraw do smaku pieprzem.





