Gnocchi dyniowe w kształcie dyni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Gnocchi dyniowe w kształcie dyni

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 600 g Ziemniaki gotowane w skórce

  • 250 g Purée z dyni piżmowej (gotowana na parze, dobrze osuszona i zmiksowana)

  • 4 łyżka Utarty parmezan

  • 300 g Mąka (dostosuj na podstawie tekstury)

  • Sól

  • 30 g Masło

  • 80 g Masło lekko solone

  • 2 Posiekane szalotki

  • 100 g Purée z dyni piżmowej

  • 400 ml Śmietana crème fraîche

  • 1 łyżka Curry

  • Sól

  • Pieprz

  • Orzeszki piniowe

  • Parmezan

  • Sól morska

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Ugotuj ziemniaki i dynię piżmową. Obierz ziemniaki. Ugnieć ziemniaki za pomocą tłuczka lub widelca, upewniając się, że nie ma małych grudek.

  • 600g Ziemniaki gotowane w skórce
  • 250g Purée z dyni piżmowej (gotowana na parze, dobrze osuszona i zmiksowana)

Etap 2 /10

Dodaj purée z dyni, parmezan, sól i mąkę. Zacznij mieszać drewnianą łyżką, a następnie użyj rąk. Dodaj wystarczającą ilość mąki, aby ciasto się nie kleiło.

  • 4łyżka Utarty parmezan
  • 300g Mąka (dostosuj na podstawie tekstury)
  • Sól

Etap 3 /10

Umieść ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni roboczej i uformuj kulę. Podziel ją na dwie części i z każdej uformuj wałek.

Etap 4 /10

Pokrój każdy wałek na kawałki i uformuj małe kulki (możesz oprószyć dłonie mąką). Kawałkiem kuchennego sznurka dociśnij górę każdej kulki, by nadać im wygląd przypominający dynię.

Etap 5 /10

Umieść gnocchi na talerzu lekko oprószonym mąką, aby nie przywierały.

Etap 6 /10

W dużej patelni zagotuj wodę i osól. Woda powinna lekko wrzeć, ale nie gotować się, aby zapobiec pękaniu gnocchi. Gotuj gnocchi w porcjach po dziesięć sztuk. Gdy będą gotowe (po około 4 minutach), wypłyną na powierzchnię.

Etap 7 /10

Podgrzej masło na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, następnie dodaj gnocchi. Smaż je przez 5 minut na średnim ogniu, bez przewracania, aby zachować wzór dyni.

  • 30g Masło

Etap 8 /10

Przygotuj sos: rozgrzej rondel. Poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, następnie włóż masło i je roztop. Dodaj posiekane szalotki i gotuj przez 1 minutę.

  • 80g Masło lekko solone
  • 2 Posiekane szalotki

Etap 9 /10

Dodaj purée z dyni i wymieszaj dobrze. Dodaj śmietanę i curry, a następnie gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż sos będzie gładki. Dopraw solą i pieprzem.

  • 100g Purée z dyni piżmowej
  • 400ml Śmietana crème fraîche
  • 1łyżka Curry
  • Sól
  • Pieprz

Etap 10 /10

Aby stworzyć łodygi dyni, włóż orzeszki piniowe do każdego gnocchi. Podawaj gnocchi z sosem, kawałkami parmezanu i solą morską. Dopraw do smaku pieprzem.

  • Orzeszki piniowe
  • Parmezan
  • Sól morska

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
48 min.

Ciasto dyniowe

ratings.NaN

Gnocchi dyniowe w kształcie dyni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Ciasto dyniowe
Tefal
Tefal
45 min.

Muffinki dyniowe

ratings.0

1 Recenzje

Gnocchi dyniowe w kształcie dyni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Muffinki dyniowe
Tefal
Tefal
21 min.

Dyniowe risotto

ratings.4.9

9 Recenzje

Gnocchi dyniowe w kształcie dyni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Dyniowe risotto
Tefal
Tefal
3 godz. 5 min.

Ciasto dyniowe

ratings.NaN

Gnocchi dyniowe w kształcie dyni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Ciasto dyniowe
Tefal
Tefal
1 godz. 15 min.

Ciasto dyniowe z pajęczyną

ratings.NaN

Gnocchi dyniowe w kształcie dyni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Ciasto dyniowe z pajęczyną