Ciasto dyniowe
- Całkowity czas 3 godz. 5 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
12 osób
250 g Mąka
100 g Cukier puder
150 g Masło
1 Jajko
425 g Puree z dyni
1 Jajko
3 Żółtko
50 g Cukier trzcinowy
1 łyżeczka Przyprawa korzenna
1 łyżeczka Cynamon
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
340 g Mleko skondensowane
Akcesoria
Brytfanna
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Aby przygotować ciasto: wsyp mąkę, cukier puder i masło do miski. Rękami wymieszaj wszystko, aby uzyskać konsystencję piasku. Dodaj jajko i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i pozostaw do schłodzenia w lodówce na co najmniej 2 godziny (najlepiej przygotuj ciasto dzień wcześniej).
Etap 2 /7
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /7
Ciasto można umieścić bezpośrednio w formie do pieczenia: Po rozwałkowaniu ciasta na krążek nieco większy niż średnica formy, połóż ciasto w formie. Aby ułatwić tę operację, zawiń ciasto wokół wałka do ciasta (aby łatwiej je przenieść), a następnie rozwiń je nad formą. Za pomocą widelca nakłuj dno ciasta. Obetnij nadmiar ciasta i odłóż je do lodówki.
Etap 4 /7
W międzyczasie przygotuj bazę dyniową: w misce wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Wlej tę mieszankę na rozwałkowane ciasto.
Etap 5 /7
Za pomocą małego noża usuń nadmiar ciasta 1 cm powyżej poziomu formy. Pozostałe ciasto możesz wykorzystać do dekoracji placka.
Etap 6 /7
Piecz w piekarniku przez 35 minut.
Etap 7 /7
Po upieczeniu pozostaw placek do ostygnięcia. Smacznego!