Flaczki z boczniaków - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Flaczki z boczniaków

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Boczniak

  • 1200 ml Bulion

  • 1 Marchew

  • 1 Pietruszka

  • 1 szt. Cebula

  • 2 Czosnek

  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy

  • 1 łyżeczka Imbir

  • 1 łyżeczka Słodka papryka

  • 2 łyżka Majeranek

  • Gałka muszkatołowa

  • 5 Ziele angielskie

  • 3 Liść laurowy

  • 1 łyżka Olej roślinny

  • Sól i pieprz

  • 1 łyżka Mąka

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki: Grzyby umyj krótko pod bieżącą wodą. Osącz na sicie. Odetnij nóżki zostawiając same kapelusze. Rozdziel je na małe paski wzdłuż blaszek. Możesz to zrobić odrywając „flaczki” palcami. Ewentualnie pokrój boczniaki nożem.

Etap 2 /5

Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Etap 3 /5

Rozgrzej urządzenie i dodaj łyżkę oleju roślinnego. Wrzuć cebulę i podsmażaj ją przez 2 minuty często mieszając. Następnie dodaj grzyby, marchewkę i pietruszkę. Pod koniec dorzuć czosnek, imbir i mąkę (jeśli używasz). Dodatek mąki spowoduje delikatne zagęszczenie zupy.

  • 500g Boczniak
  • 1 Marchew
  • 1 Pietruszka
  • 1szt. Cebula
  • 2 Czosnek
  • 1łyżeczka Imbir
  • 1łyżka Olej roślinny
  • 1łyżka Mąka

Etap 4 /5

Wlej bulion i dodaj koncentrat oraz wszystkie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, dużą szczyptę pieprzu, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i połowę majeranku. Drugą część dodasz po ugotowaniu zupy. Zamknij pokrywę i przejedź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 1200ml Bulion
  • 1łyżeczka Słodka papryka
  • 2łyżka Majeranek
  • szczypta Gałka muszkatołowa
  • 5 Ziele angielskie
  • 3 Liść laurowy
  • Sól i pieprz

Etap 5 /5

Do ugotowanej zupy dodaj pozostały majeranek. Możesz go rozetrzeć w dłoniach, żeby wydobyć więcej smaku. Odstaw „flaczki” na pół godziny. Po tym czasie podawaj z kromką pieczywa.

  • 2łyżka Majeranek