Flaczki z boczniaków
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Boczniak
1200 ml Bulion
1 Marchew
1 Pietruszka
1 szt. Cebula
2 Czosnek
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka Imbir
1 łyżeczka Słodka papryka
2 łyżka Majeranek
Gałka muszkatołowa
5 Ziele angielskie
3 Liść laurowy
1 łyżka Olej roślinny
Sól i pieprz
1 łyżka Mąka
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki: Grzyby umyj krótko pod bieżącą wodą. Osącz na sicie. Odetnij nóżki zostawiając same kapelusze. Rozdziel je na małe paski wzdłuż blaszek. Możesz to zrobić odrywając „flaczki” palcami. Ewentualnie pokrój boczniaki nożem.
Etap 2 /5
Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Etap 3 /5
Rozgrzej urządzenie i dodaj łyżkę oleju roślinnego. Wrzuć cebulę i podsmażaj ją przez 2 minuty często mieszając. Następnie dodaj grzyby, marchewkę i pietruszkę. Pod koniec dorzuć czosnek, imbir i mąkę (jeśli używasz). Dodatek mąki spowoduje delikatne zagęszczenie zupy.
Etap 4 /5
Wlej bulion i dodaj koncentrat oraz wszystkie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, dużą szczyptę pieprzu, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i połowę majeranku. Drugą część dodasz po ugotowaniu zupy. Zamknij pokrywę i przejedź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 5 /5
Do ugotowanej zupy dodaj pozostały majeranek. Możesz go rozetrzeć w dłoniach, żeby wydobyć więcej smaku. Odstaw „flaczki” na pół godziny. Po tym czasie podawaj z kromką pieczywa.