Strogonof z boczniaków od Przema
- Całkowity czas 15 min.
- 5 min.Czas przygotowania 
- 10 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
4 porcje
- 500 g Boczniaków 
- 2 Czerwone papryki 
- 2 Cebule 
- 2 Ząbki czosnku 
- 1 łyżka Wędzona papryka w proszku 
- 1 łyżka Słodka papryka w proszku 
- Szczypta chilli pieprz 
- Sól i pieprz do smaku 
- 2 łyżeczka Musztardy 
- 2 Ogórki kiszone 
- Natka pietruszki 
- 400 g Pulpa lub passata 
- 2 łyżka Oleju do smażenia 
- Kilka suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w wodzie) 
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Boczniaki pokroić w grube paski wzdłuż blaszek. Paprykę pokroić w paski. Ogórki kiszone pokroić w paski. Natkę pietruszki posiekać.
Etap 2 /7
Wlać olej do naczynia. Podczas podgrzewania dodać cebulę w celu zeszklenia i czosnek. Po podgrzaniu naczynia dodać boczniaki. Smażyć mieszając co jakiś czas.
Etap 3 /7
Dodać passatę, paprykę wędzoną, paprykę słodką, chilli, sól i musztardę. Dodać pokrojoną paprykę oraz namoczone grzyby. Wymieszać i smażyć całość razem.
Etap 4 /7
Gotować pod ciśnieniem.
Etap 5 /7
Dodać pokrojone ogórki kiszone oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę.
Etap 6 /7
Ostrożnie otworzyć pokrywę
Etap 7 /7
Utrzymywać w ciepłe do momentu podania. Podawać z kopytkami, kluskami śląskimi lub ryżem






