Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami, sos borowikowy z estragonem, chipsy z boczniaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami, sos borowikowy z estragonem, chipsy z boczniaka

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 Duże liście kapusty włoskiej

  • 100 g Borowików lub podgrzybków

  • 50 g Suszonych grzybów (namoczonych wcześniej)

  • 60 g Białej cebuli

  • 50 g Masła

  • 200 g Kaszy pęczak

  • 700 ml Wody

  • 1 Ząbek czosnku

  • 1 łyżka Sos sojowy

  • 40 g Tartego parmezanu

  • Natka pietruszki

  • Tymianek (świeży lub suszony)

  • 120 g Borowików

  • 30 g Białej cebuli

  • 20 g Masła

  • 250 ml Śmietany 30%

  • 1 Ząbek czosnku

  • 1 łyżka Sosu worcestershire

  • Estragon (świeży lub suszony)

  • 80 g Boczniaków ostrygowych

  • 100 ml Oleju rzepakowego

  • Sól

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /18

Zagotuj wodę w garnku i zblanszuj liście kapusty przez około 1 minutę. Odłóż je na bok do wystudzenia.

  • 4 Duże liście kapusty włoskiej

Etap 2 /18

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek rozgnieć i posiekaj.

  • 60g Białej cebuli
  • 1 Ząbek czosnku

Etap 3 /18

Borowiki do farszu pokrój w grubą kostkę lub plastry. Namoczone wcześniej suszone grzyby odsącz i pokrój w paseczki.

  • 100g Borowików lub podgrzybków
  • 50g Suszonych grzybów (namoczonych wcześniej)

Etap 4 /18

Włącz w Cook4me „średnie smażenie”.

Etap 5 /18

Do rozgrzanej misy dodaj masło, czosnek, borowiki, suszone grzyby, cebulę, sól, pieprz i pół łyżeczki tymianku. Smaż całość, mieszając, przez 4 minuty.

  • 100g Borowików lub podgrzybków
  • 50g Suszonych grzybów (namoczonych wcześniej)
  • 60g Białej cebuli
  • 50g Masła
  • 1 Ząbek czosnku
  • Tymianek (świeży lub suszony)
  • Sól
  • Pieprz

Etap 6 /18

Dodaj kaszę pęczak, wodę oraz sos sojowy. Zamknij pokrywę i gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 14 minut.

  • 200g Kaszy pęczak
  • 700ml Wody
  • 1łyżka Sos sojowy

Etap 7 /18

Po zakończeniu gotowania otwórz pokrywę. Dodaj do środka tarty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie wymieszaj całość silikonową lub drewnianą łopatką.

  • 40g Tartego parmezanu
  • Natka pietruszki

Etap 8 /18

Przełóż gotowy farsz do osobnego naczynia i odstaw, aby lekko przestygł.

Etap 9 /18

Podziel farsz na 4–6 części (w zależności od wielkości liści kapusty) i zawijaj ciasno w liście, formując gołąbki.

Etap 10 /18

Sos grzybowy: Borowiki (lub inne grzyby) na sos pokrój w grubą kostkę lub plastry.

  • 120g Borowików

Etap 11 /18

Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę.

  • 30g Białej cebuli
  • 1 Ząbek czosnku

Etap 12 /18

W Cook4me włącz „średnie podsmażanie”. Dodaj masło, borowiki, czosnek, cebulę, estragon, sól i pieprz. Smaż przez 4 minuty.

  • 120g Borowików
  • 30g Białej cebuli
  • 20g Masła
  • 1 Ząbek czosnku
  • Estragon (świeży lub suszony)
  • Sól
  • Pieprz

Etap 13 /18

Dodaj śmietanę oraz łyżkę sosu worcestershire. Gotuj dalej przez 4–5 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje.

  • 250ml Śmietany 30%
  • 1łyżka Sosu worcestershire

Etap 14 /18

Gotowy sos przelej do osobnego naczynia. Umyj i osusz misę Cook4me przed kolejnym krokiem.

Etap 15 /18

Chipsy z boczniaków: Boczniaki ostrygowe pokrój w cienkie paski.

  • 80g Boczniaków ostrygowych

Etap 16 /18

Włącz „średnie smażenie”, wlej olej i poczekaj, aż się rozgrzeje.

  • 100ml Oleju rzepakowego

Etap 17 /18

Wrzuć boczniaki i smaż przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz je na papierowym ręczniku i oprósz szczyptą soli.

  • Sól

Etap 18 /18

Gołąbki podawaj z sosem grzybowym i chrupiącymi chipsami z boczniaków.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
6 min.

Zupa z młodej kapusty z kaszą pęczak

ratings.NaN

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami, sos borowikowy z estragonem, chipsy z boczniaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Zupa z młodej kapusty z kaszą pęczak
Tefal
Tefal
20 min.

Makaron z grzybami i sosem orzechowym

ratings.NaN

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami, sos borowikowy z estragonem, chipsy z boczniaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Makaron z grzybami i sosem orzechowym
Tefal
Tefal
1 godz.

Chipsy z batatów z sosem Tex Mex

ratings.NaN

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami, sos borowikowy z estragonem, chipsy z boczniaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Chipsy z batatów z sosem Tex Mex
Tefal
Tefal
35 min.

Werynki z tuńczykiem i estragonem

ratings.NaN

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami, sos borowikowy z estragonem, chipsy z boczniaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Werynki z tuńczykiem i estragonem
Tefal
Tefal
20 min.

Gołąbki z łososiem

ratings.NaN

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami, sos borowikowy z estragonem, chipsy z boczniaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Gołąbki z łososiem