Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami, sos borowikowy z estragonem, chipsy z boczniaka
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Duże liście kapusty włoskiej
100 g Borowików lub podgrzybków
50 g Suszonych grzybów (namoczonych wcześniej)
60 g Białej cebuli
50 g Masła
200 g Kaszy pęczak
700 ml Wody
1 Ząbek czosnku
1 łyżka Sos sojowy
40 g Tartego parmezanu
Natka pietruszki
Tymianek (świeży lub suszony)
120 g Borowików
30 g Białej cebuli
20 g Masła
250 ml Śmietany 30%
1 Ząbek czosnku
1 łyżka Sosu worcestershire
Estragon (świeży lub suszony)
80 g Boczniaków ostrygowych
100 ml Oleju rzepakowego
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /18
Zagotuj wodę w garnku i zblanszuj liście kapusty przez około 1 minutę. Odłóż je na bok do wystudzenia.
Etap 2 /18
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek rozgnieć i posiekaj.
Etap 3 /18
Borowiki do farszu pokrój w grubą kostkę lub plastry. Namoczone wcześniej suszone grzyby odsącz i pokrój w paseczki.
Etap 4 /18
Włącz w Cook4me „średnie smażenie”.
Etap 5 /18
Do rozgrzanej misy dodaj masło, czosnek, borowiki, suszone grzyby, cebulę, sól, pieprz i pół łyżeczki tymianku. Smaż całość, mieszając, przez 4 minuty.
Etap 6 /18
Dodaj kaszę pęczak, wodę oraz sos sojowy. Zamknij pokrywę i gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 14 minut.
Etap 7 /18
Po zakończeniu gotowania otwórz pokrywę. Dodaj do środka tarty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie wymieszaj całość silikonową lub drewnianą łopatką.
Etap 8 /18
Przełóż gotowy farsz do osobnego naczynia i odstaw, aby lekko przestygł.
Etap 9 /18
Podziel farsz na 4–6 części (w zależności od wielkości liści kapusty) i zawijaj ciasno w liście, formując gołąbki.
Etap 10 /18
Sos grzybowy: Borowiki (lub inne grzyby) na sos pokrój w grubą kostkę lub plastry.
Etap 11 /18
Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Etap 12 /18
W Cook4me włącz „średnie podsmażanie”. Dodaj masło, borowiki, czosnek, cebulę, estragon, sól i pieprz. Smaż przez 4 minuty.
Etap 13 /18
Dodaj śmietanę oraz łyżkę sosu worcestershire. Gotuj dalej przez 4–5 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
Etap 14 /18
Gotowy sos przelej do osobnego naczynia. Umyj i osusz misę Cook4me przed kolejnym krokiem.
Etap 15 /18
Chipsy z boczniaków: Boczniaki ostrygowe pokrój w cienkie paski.
Etap 16 /18
Włącz „średnie smażenie”, wlej olej i poczekaj, aż się rozgrzeje.
Etap 17 /18
Wrzuć boczniaki i smaż przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz je na papierowym ręczniku i oprósz szczyptą soli.
Etap 18 /18
Gołąbki podawaj z sosem grzybowym i chrupiącymi chipsami z boczniaków.