Chipsy z batatów z sosem Tex Mex
- Całkowity czas 1 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Bataty
3 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Papryka mielona
100 g Cebula
2 goździk Czosnek
260 g Pomidory
2 łyżka Świeża kolendra
1 Limonka
0.5 łyżeczka Kmin rzymski
1 łyżeczka Przyprawa do meksykańskiego chilli
250 g Czarna fasola z puszki, opłukana i osączona
7 cl Woda
Sól, pieprz
60 g Starty ser cheddar (lub mozzarella)
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Upewnij się, że usuwasz uchwyt Ingenio podczas gotowania na blasze i/lub w piekarniku.
Etap 2 /11
Przygotuj chipsy z batatów. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obierz, opłucz i osusz bataty. Pokrój je na cienkie plastry za pomocą krajalnicy mandolinowej (lub cienko pokrój nożem).
Etap 3 /11
Rozłóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Używając pędzla kuchennego, posmaruj bataty dwiema trzecimi oliwy z oliwek. Posyp mieloną papryką.
Etap 4 /11
Piecz przez 15 do 20 minut. Obserwuj, aby się nie przypaliły. Czas pieczenia zależy od mocy Twojego piekarnika oraz od grubości plastrów. Po upieczeniu podgrzej piekarnik do 180°C, aby zapiec sos.
Etap 5 /11
Przygotuj sos, podczas gdy chipsy się pieką. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Opłucz i pokrój pomidory w kostkę. Opłucz i posiekaj świeżą kolendrę. Wyciśnij sok z limonki.
Etap 6 /11
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie zmieni kolor na czerwony. Wlej pozostałą oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę przez 2 minuty, aż stanie się przezroczysta.
Etap 7 /11
Dodaj czosnek i pomidory, smaż przez 3 do 4 minut.
Etap 8 /11
Dodaj mielony kmin, przyprawę do meksykańskiego chilli, czarną fasolę i wodę, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez kolejne 5 minut, delikatnie mieszając.
Etap 9 /11
Zdejmij z ognia i lekko rozgnieć za pomocą dużego widelca. Dodaj świeżą kolendrę i sok z limonki.
Etap 10 /11
Posyp startym serem. Piecz na najwyższej półce w piekarniku, usuwając uchwyt Ingenio. Przełącz piekarnik w tryb grillowania. Grilluj przez 3 do 5 minut.
Etap 11 /11
Podawaj sos bezpośrednio w patelni i maczaj w nim chipsy z batatów!