Chipsy z batatów z sosem Tex Mex - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chipsy z batatów z sosem Tex Mex

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g Bataty

  • 3 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Papryka mielona

  • 100 g Cebula

  • 2 goździk Czosnek

  • 260 g Pomidory

  • 2 łyżka Świeża kolendra

  • 1 Limonka

  • 0.5 łyżeczka Kmin rzymski

  • 1 łyżeczka Przyprawa do meksykańskiego chilli

  • 250 g Czarna fasola z puszki, opłukana i osączona

  • 7 cl Woda

  • Sól, pieprz

  • 60 g Starty ser cheddar (lub mozzarella)

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Upewnij się, że usuwasz uchwyt Ingenio podczas gotowania na blasze i/lub w piekarniku.

Etap 2 /11

Przygotuj chipsy z batatów. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obierz, opłucz i osusz bataty. Pokrój je na cienkie plastry za pomocą krajalnicy mandolinowej (lub cienko pokrój nożem).

  • 300g Bataty

Etap 3 /11

Rozłóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Używając pędzla kuchennego, posmaruj bataty dwiema trzecimi oliwy z oliwek. Posyp mieloną papryką.

  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Papryka mielona

Etap 4 /11

Piecz przez 15 do 20 minut. Obserwuj, aby się nie przypaliły. Czas pieczenia zależy od mocy Twojego piekarnika oraz od grubości plastrów. Po upieczeniu podgrzej piekarnik do 180°C, aby zapiec sos.

Etap 5 /11

Przygotuj sos, podczas gdy chipsy się pieką. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Opłucz i pokrój pomidory w kostkę. Opłucz i posiekaj świeżą kolendrę. Wyciśnij sok z limonki.

  • 100g Cebula
  • 2goździk Czosnek
  • 260g Pomidory
  • 2łyżka Świeża kolendra
  • 1 Limonka

Etap 6 /11

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie zmieni kolor na czerwony. Wlej pozostałą oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę przez 2 minuty, aż stanie się przezroczysta.

  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • 100g Cebula

Etap 7 /11

Dodaj czosnek i pomidory, smaż przez 3 do 4 minut.

  • 2goździk Czosnek
  • 260g Pomidory

Etap 8 /11

Dodaj mielony kmin, przyprawę do meksykańskiego chilli, czarną fasolę i wodę, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez kolejne 5 minut, delikatnie mieszając.

  • 0.5łyżeczka Kmin rzymski
  • 1łyżeczka Przyprawa do meksykańskiego chilli
  • 250g Czarna fasola z puszki, opłukana i osączona
  • 7cl Woda
  • Sól, pieprz

Etap 9 /11

Zdejmij z ognia i lekko rozgnieć za pomocą dużego widelca. Dodaj świeżą kolendrę i sok z limonki.

  • 2łyżka Świeża kolendra
  • 1 Limonka

Etap 10 /11

Posyp startym serem. Piecz na najwyższej półce w piekarniku, usuwając uchwyt Ingenio. Przełącz piekarnik w tryb grillowania. Grilluj przez 3 do 5 minut.

  • 60g Starty ser cheddar (lub mozzarella)

Etap 11 /11

Podawaj sos bezpośrednio w patelni i maczaj w nim chipsy z batatów!

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
22 min.

Chipsy z batatów

ratings.NaN

Chipsy z batatów z sosem Tex Mex - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Chipsy z batatów
Tefal
Tefal
21 min.

Zupa tex-mex

Review 4 stars (average)

1 Recenzje

Chipsy z batatów z sosem Tex Mex - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Zupa tex-mex
Tefal
Tefal
35 min.

Bataty z grilla z sosem tahini

ratings.NaN

Chipsy z batatów z sosem Tex Mex - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Bataty z grilla z sosem tahini
Tefal
Tefal
35 min.

Bataty z warzywami i sosem

ratings.NaN

Chipsy z batatów z sosem Tex Mex - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Bataty z warzywami i sosem
Tefal
Tefal
55 min.

Kurczak z frytkami z batatów

ratings.NaN

Chipsy z batatów z sosem Tex Mex - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Kurczak z frytkami z batatów