Focaccia - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Focaccia

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 55 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    3 godz. 10 min.

Składniki

6 osób

  • 500 g Mąka uniwersalna

  • 30 cl Woda

  • 5 g Suszone drożdże piwne

  • 2 cl Oliwa z oliwek

  • 5 g Sól

  • 10 g Sól

  • 1 gałązka Rozmaryn

  • 20 ml Oliwy z oliwek

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /7

W misie robota przez 10 minut rozpuszczaj drożdże w wodzie.

  • 30cl Woda
  • 5g Suszone drożdże piwne

Etap 2 /7

Dodaj do misy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Naciśnij "Start".

  • 500g Mąka uniwersalna
  • 5g Sól
  • 20ml Oliwy z oliwek
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 3 /7

Uformuj z ciasta kulę, przykryj ją czystą ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej (20–22 stopni) na 3 godziny.

Etap 4 /7

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Etap 5 /7

Rozwałkuj ciasto i rozłóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Etap 6 /7

Skrop powierzchnię olejem, posyp solą i rozmarynem.

  • 2cl Oliwa z oliwek
  • 10g Sól
  • 1gałązka Rozmaryn

Etap 7 /7

Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.