Focaccia
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 1 godz. 10 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
180 ml Woda
1 szczypta Cukier
6 g Drożdże suszone
250 g Mąka pszenna
8 g Sól
Oliwa z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W małym pojemniku wymieszaj wodę i cukier. Dodaj drożdże i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Etap 2 /6
W misce wymieszaj mąkę z mieszaniną drożdży, wody i cukru. Dodaj sól. Mieszaj silikonową szpatułką, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
Etap 3 /6
Spryskaj drugą miskę oliwą w sprayu (lub lekko ją naoliw) i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej lub w piekarniku nagrzanym do 40°C na co najmniej 1 godzinę lub do momentu podwojenia objętości.
Etap 4 /6
Rozgrzej Easy Fry do 190°C. Prostokątną formę (15 x 22 cm) oprósz mąką i włóż do niej ciasto. Rozłóż go tak, aby pokrył całą powierzchnię. Ciasto powinno być bardzo lepkie. Palcami lekko posypanymi mąką wykonaj dość głębokie wgłębiania równomiernie rozmieszczone w całym cieście. Do każdego wgłębienia wlej oliwę. Możesz posypać rozmarynem i tymiankiem lub dowolnymi ziołami.
Etap 5 /6
Umieść formę w Easy Fry na standardowej tacy i piecz w temperaturze 190°C przez 11 minut. Następnie piecz w temperaturze 200°C przez 5 minut.
Etap 6 /6
Wyjmij focaccię z formy. Jeśli spód nie jest wystarczająco złocisty, włóż go ponownie do Easy Fry i piecz ponownie w temperaturze 200°C przez 5 minut. Pokrój w plasterki lub kwadraty i podawaj.