Gazpacho z żółtych pomidorów z kostkami mrożonych zielonych pomidorów
- Całkowity czas 2 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
2 osób
500 g żółte pomidory Ananas
0.5 cebulka dymka
50 g ogórek
25 ml oliwa z oliwek
75 ml woda
5 krople sosu Tabasco
50 g zielone pomidory Green Zebra
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka sok z cytryny
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Umyj zielone pomidory, potnij jej i usuń nasiona.
Etap 2 /9
Do blendera dodaj zielone pomidory, 25 ml oleju i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij pokrywkę, ustaw wskazany program na 10 sekund i uruchom go.
Etap 3 /9
Wlej wszystko do tacki na kostki lodu, a następnie umieść ją w zamrażalniku na co najmniej 2 godziny.
Etap 4 /9
W dużym rondlu ugotuj osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć żółte pomidory i gotuj przez 2 minuty, a następnie wyjmij je i zanurz w zimnej wodzie.
Etap 5 /9
Obierz pomidory, usuń z nich nasiona, a następnie potnij miąższ na kawałki. Obierz ogórek i pokrój w kostkę. Obierz cebulę dymkę.
Etap 6 /9
Do blendera dodaj oliwę z oliwek, wodę, ogórek, żółte pomidory i cebulę. Przypraw dużą ilością soli i pieprzu i dodaj sos Tabasco.
Etap 7 /9
Przykryj pokrywką. Ustaw wskazany program na 1 minutę i uruchom go.
Etap 8 /9
Włóż gazpacho do lodówki. Przelej chłodnik do misek i wrzuć kostki mrożonych zielonych pomidorów.
Etap 9 /9
Podawaj od razu.