Gazpacho z pomidorów i papryki
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
112 g czerwone papryki
5 g czosnek
40 g pomidory
6 g cebulki dymki
6 ml sok z cytryny
3 g listki bazylii
Oliwa z pierwszego tłoczenia
świeża mięta
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj czerwone papryki i pomidory, usuń nasiona, a następnie grubo posiekaj. Obierz czosnek. Umyj cebulki dymki i potnij na duże kawałki.
Etap 2 /5
Do blendera włóż czerwoną paprykę, pomidory, czosnek i cebulki dymki. Dodaj sok z cytryny, liście bazylii, oliwę z pierwszego tłoczenia, sól i pieprz.
Etap 3 /5
Ustaw wskazany program na dwie minuty i uruchom go.
Etap 4 /5
Włóż gazpacho do lodówki na co najmniej 15 minut i upewnij się, że jest dobrze schłodzone.
Etap 5 /5
Przelej gazpacho do misek lub szklanek i ozdób świeżym listkiem mięty.