Gazpacho z pomidorów i wiśni
- Całkowity czas 2 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
2 osób
500 g pomidory
100 g wiśnie
30 g chleb
0.5 łyżka brązowy cukier
1 szczypta Papryka z Espelette
listki bazylii
10 ml oliwa z oliwek
2 łyżka ocet sherry
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Potnij pomidory na kawałki i wydryluj wiśnie.
Etap 2 /5
Włóż do miski kawałki pomidorów, wydrylowane wiśnie, posiekany chleb i brązowy cukier. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą papryki z Espelette, a następnie wlej oliwę z oliwek oraz ocet winny sherry.
Etap 3 /5
Pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej dwie godziny, aż aromaty się wymieszają.
Etap 4 /5
Umieść wszystko w misce blendera, zamknij pokrywkę i ustaw wskazany program na jedną minutę.
Etap 5 /5
Po zakończeniu programu otwórz pokrywkę i podawaj schłodzone gazpacho z kawałkami wiśni i świeżą bazylią.