Grillowana szaorma z sosem chipotle - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowana szaorma z sosem chipotle

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 60 g Pasta chipotle

  • 2 łyżka Majonez

  • 90 g Kwaśna śmietana lub kremówka

  • 120 g Czerwona kapusta

  • 120 g Biała kapusta

  • 1 łyżeczka Sól

  • 1 łyżeczka Cukier

  • 2 łyżka Olej roślinny

  • 100 g Podłużny pomidor

  • 100 g Ogórek

  • 50 g Czerwona cebula

  • 520 g Filety z kurczaka

  • 4 Chlebki lawasz lub duże pszenne wrapy

  • 100 g Starte marchewki po koreańsku

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Aby przygotować sos: wymieszaj pastę chili, majonez i kwaśną śmietanę. Przechowuj w lodówce.

  • 60g Pasta chipotle
  • 2łyżka Majonez
  • 90g Kwaśna śmietana lub kremówka

Etap 2 /7

Zetrzyj czerwoną i białą kapustę lub bardzo drobno posiekaj za pomocą mandoliny. Do miski wsyp sól i cukier, wlej olej, wrzuć kapustę i wymieszaj.

  • 120g Czerwona kapusta
  • 120g Biała kapusta
  • 1łyżeczka Sól
  • 1łyżeczka Cukier
  • 2łyżka Olej roślinny

Etap 3 /7

Pokrój pomidora na cienkie plasterki. Pokrój ogórka i czerwoną cebulę na cienkie plasterki.

  • 100g Podłużny pomidor
  • 100g Ogórek
  • 50g Czerwona cebula

Etap 4 /7

Włącz OptiGrill. Wybierz program Kurczak i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia umieść filety z kurczaka na grillu i zamknij go. Piecz do czasu, aż wskaźnik zaświeci się na czerwono.

  • 520g Filety z kurczaka

Etap 5 /7

Wyjmij filety i pokrój je na paski o szerokości 1 cm.

Etap 6 /7

Rozsmaruj sos na chlebie lawasz, dodaj paski kurczaka, kawałki pomidora, poszatkowaną kapustę konserwową, plasterki ogórka i cebuli oraz starte marchewki. Zwiń chleb, zginając obie strony wokół nadzienia.

  • 4 Chlebki lawasz lub duże pszenne wrapy
  • 100g Starte marchewki po koreańsku

Etap 7 /7

Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż zwinięte chleby na płytach grillowych i grilluj przez 5 minut, regularnie obracając, aby opiec wszystkie boki.