Grillowane nektarynki z syropem klonowym i migdałową kruszonką
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowane nektarynki z syropem klonowym i migdałową kruszonką

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 Twarde, ale dojrzałe nektarynki

  • 1 łyżka Syrop klonowy

  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek

  • 50 g Mąka

  • 50 g Mielone migdały

  • 50 g Cukier

  • 1 szczypta Proszek do pieczenia

  • 1 szczypta Sól

  • 0.5 łyżeczka Wanilia w proszku

  • 50 g Roztopione masło

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Umyj nektarynki, przekrój je na pół i usuń pestki. Wymieszaj syrop klonowy i oliwę z oliwek.

  • 4 Twarde, ale dojrzałe nektarynki
  • 1łyżka Syrop klonowy
  • 1łyżeczka Oliwa z oliwek

Etap 2 /4

W misce wymieszaj mąkę, migdały w proszku, cukier, proszek do pieczenia, sól i proszek waniliowy. Wlej roztopione masło i wymieszaj. Włóż kruszonkę do formy do pieczenia.

  • 50g Mąka
  • 50g Mielone migdały
  • 50g Cukier
  • 1szczypta Proszek do pieczenia
  • 1szczypta Sól
  • 0.5łyżeczka Wanilia w proszku
  • 50g Roztopione masło

Etap 3 /4

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia posmaruj przecięte powierzchnie nektarynek mieszanką syropu klonowego i oliwy z oliwek i połóż je na płycie grillowej tą stroną w dół. Piecz przez 5 minut, a następnie delikatnie obróć i piecz skórą w dół przez kolejne 5 minut. Podczas grillowania nektarynek dwa razy wymieszaj kruszonkę, aby wszystkie strony zrobiły się brązowe.

  • Blacha do pieczenia

Etap 4 /4

Ułóż nektarynki na talerzach, posyp kruszonką i podawaj.