Grillowane szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowane szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 21 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    6 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 200 g Miąższ ananasa

  • 250 g Miąższ arbuza

  • 65 g Płynny miód

  • 0.5 łyżeczka Wanilia w proszku

  • 1 łyżka Świeżo wyciśnięty sok z cytryny

  • 1 łyżeczka Starta skórka z cytryny

  • 250 g Czerwone winogrona

  • 110 g Gorzka czekolada 65%

  • 75 ml Woda

  • 75 ml Śmietanka

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Pokrój miąższ ananasa i arbuza w kostkę o grubości 2 cm. Wymieszaj miód, wanilię oraz sok i startą skórkę z cytryny. Dodaj kostki owoców i czerwone winogrona. Wymieszaj i włóż do lodówki, a następnie przystąp do przyrządzania sosu czekoladowego.

  • 200g Miąższ ananasa
  • 250g Miąższ arbuza
  • 65g Płynny miód
  • 0.5łyżeczka Wanilia w proszku
  • 1łyżka Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • 1łyżeczka Starta skórka z cytryny
  • 250g Czerwone winogrona

Etap 2 /5

Weź nóż i posiekaj czekoladę, a następnie przesyp ją do małej miski. Do małego rondla wlej wodę i śmietanę. Podgrzej i gotuj na wolnym ogniu, wrzuć czekoladę, nie przestając ubijać. Pozostaw do ostygnięcia.

  • 110g Gorzka czekolada 65%
  • 75ml Woda
  • 75ml Śmietanka

Etap 3 /5

Na szpikulce nadziewaj na zmianę odsączone owoce (około 80 g owoców na szaszłyk).

Etap 4 /5

Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż szaszłyki na płytach i piecz przez 6 minut, obracając je w połowie pieczenia i polewając marynatą, aby wszystkie boki zrobiły się brązowe.

Etap 5 /5

Podawaj z sosem czekoladowym.