Grillowane ziemniaki i bataty z sosem chimichurri
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowane ziemniaki i bataty z sosem chimichurri

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 0.5 wiązka Pietruszka

  • 2 łyżka Oregano

  • 4 łyżka Szczypiorek

  • 4 goździk Czosnek

  • 1 Papryka chili

  • 2 łyżka Ocet winny

  • 0.5 Limonka

  • 120 ml Oliwa z oliwek

  • 600 g Ziemniak

  • 600 g Batat

  • 4 łyżka Oliwa z oliwek

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj sos chimichurri. Umyj zioła i usuń duże łodygi. Włóż do malaksera razem z czosnkiem, chili, octem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Zmiksuj i odstaw w chłodne miejsce.

  • 0.5wiązka Pietruszka
  • 2łyżka Oregano
  • 4łyżka Szczypiorek
  • 4goździk Czosnek
  • 1 Papryka chili
  • 2łyżka Ocet winny
  • 0.5 Limonka
  • 120ml Oliwa z oliwek

Etap 2 /5

Umyj i osusz ziemniaki. Zrób to samo z batatami. Nie ma potrzeby ich obierania. Ziemniaki i bataty pokrój wzdłuż w długie kliny.

  • 600g Ziemniak
  • 600g Batat

Etap 3 /5

Podgotuj ziemniaki i bataty w osolonej wodzie na średnim ogniu przez 8 do 10 minut. Sprawdź, czy są ugotowane, nakłuwając je widelcem. Nie powinny być zbyt miękkie, aby nie popękały na grillu. Schłodź je zimną wodą. Odcedź i umieść w misce. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszaj.

  • 600g Ziemniak
  • 600g Batat
  • 4łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Etap 4 /5

Otwórz OptiGrill w pozycji Grill. Ustaw boczny termostat na pozycję 4. Po rozgrzaniu połóż ziemniaki i bataty na płycie grillowej i piecz przez 10 do 15 minut, obracając w połowie czasu, aby obie strony ładnie się zarumieniły.

Etap 5 /5

Podawaj z przygotowanym sosem chimichurri. Świetnie smakują z grillowanym mięsem.