Grillowany bakłażan i tortille z serem halloumi w sosie jogurtowym
- Całkowity czas 34 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Bakłażany
225 g Ser halloumi
50 g Pasta curry masala
1 łyżka Neutralny olej
1 Czerwona cebula
1 wiązka Mięta
200 g Jogurt grecki
1 łyżka Oliwa z oliwek
4 Chleb naan
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Umyj bakłażany i przekrój je wzdłuż na pół. Przekrój każdą połówkę wzdłuż na 3 kawałki, a każdy kawałek na pół. Pokrój ser halloumi na plasterki o grubości 1 cm.
Etap 2 /6
Wymieszaj pastę curry z neutralnym olejem. Posmaruj plasterki halloumi niewielką ilością tej mieszanki, polej resztą plasterki bakłażana i dobrze wymieszaj.
Etap 3 /6
Włóż plasterki bakłażana do formy do pieczenia. Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia piecz bakłażana przez 10 minut, w międzyczasie zamieszaj.
Etap 4 /6
W międzyczasie obierz i posiekaj połowę czerwonej cebuli i połowę liści mięty. Wymieszaj z jogurtem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok.
Etap 5 /6
Jeszcze raz wymieszaj plasterki bakłażana i poczekaj, aż wszystkie dobrze się upieką. Połóż chleb naan na płycie grillowej i grilluj każdą stronę przez 2 minuty (konieczne będzie grillowanie dwóch porcji), odstaw na bok, a następnie grilluj każdą stronę plasterków halloumi przez 3 minuty.
Etap 6 /6
Polej wierzch bułek sosem jogurtowym, połóż grillowane plasterki bakłażana i sera halloumi, posyp pozostałą posiekaną czerwoną cebulą i pozostałymi liśćmi mięty.