Grillowany bakłażan w sosie teriyaki
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 kg Bakłażan (mniej więcej 4 sztuka)
4 goździk Czosnek
2 łyżka Świeżo wyciśnięty sok z limonki (mniej więcej 1 sztuki)
180 ml Sos teriyaki
2 łyżka Olej roślinny
2 łyżka Prażone ziarna sezamu
40 g Cebulka dymka (mniej więcej 2 sztuki)
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Umyj bakłażany i przekrój je wzdłuż na pół. Weź mały nóż i natnij głęboko miąższ, ale nie przecinaj skórki.
Etap 2 /4
Obierz ząbki czosnku, weź wyciskarkę i zmiażdż je nad miską. Dodaj sok z limonki i sos teriyaki, a następnie wymieszaj. Do drugiej miski wlej taką samą liczbę łyżek tego sosu i oleju, a następnie wymieszaj. Posmaruj miąższ w połówkach bakłażanów.
Etap 3 /4
Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat do pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia połóż bakłażany na płytach grillowych przeciętą stroną do dołu i grilluj przez 10 minut. Obróć bakłażany i grilluj jeszcze przez 25 minut, regularnie polewając miąższ pozostałym sosem.
Etap 4 /4
Połóż bakłażany na talerzu, posyp ziarnami sezamu i posiekaną cebulką dymką i podawaj.