Grillowany kurczak z pieczonymi pieczarkami, czosnkiem i octem balsamicznym - przepisy OptiGrill 4in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowany kurczak z pieczonymi pieczarkami, czosnkiem i octem balsamicznym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 łyżka Cukier trzcinowy

  • 1 łyżeczka Płatki chili

  • 1 łyżeczka Mielony kmin rzymski

  • 1 łyżeczka Czosnek w proszku

  • 1 łyżeczka Wędzona papryka

  • 1 łyżeczka Sól

  • 700 g Udka z kurczaka z kością i skórą (mniej więcej 4 sztuki)

  • 500 g Pieczarki

  • 3 goździk Czosnek

  • 25 g Szalotka (mniej więcej 1 sztuka)

  • 1 łyżka Olej słonecznikowy

  • 1 łyżka Sos sojowy

  • 1 łyżka Płynny miód

  • 1 łyżeczka Mąka kukurydziana

  • 2 łyżka Ocet balsamiczny

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL
  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Aby przyrządzić kurczaka: wymieszaj cukier, chili, kmin rzymski, czosnek w proszku, wędzoną paprykę i sól. Posmaruj udka tym sosem i odstaw na bok. Przygotuj resztę.

  • 2łyżka Cukier trzcinowy
  • 1łyżeczka Płatki chili
  • 1łyżeczka Mielony kmin rzymski
  • 1łyżeczka Czosnek w proszku
  • 1łyżeczka Wędzona papryka
  • 1łyżeczka Sól
  • 700g Udka z kurczaka z kością i skórą (mniej więcej 4 sztuki)

Etap 2 /4

Umyj pieczarki. Jeśli są małe, nic nie musisz robić, w przeciwnym razie przetnij je na pół. Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku i szalotkę. Wsyp wszystko do formy do pieczenia, wlej olej, sos sojowy i miód, wsyp skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w occie balsamicznym. Wymieszaj wszystko.

  • 500g Pieczarki
  • 3goździk Czosnek
  • 25g Szalotka (mniej więcej 1 sztuka)
  • 1łyżka Olej słonecznikowy
  • 1łyżka Sos sojowy
  • 1łyżka Płynny miód
  • 1łyżeczka Mąka kukurydziana
  • 2łyżka Ocet balsamiczny

Etap 3 /4

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia umieść udka z kurczaka na płycie grillowej i grilluj przez 30 minut, obracając je w połowie pieczenia i regularnie mieszając pieczarki.

Etap 4 /4

Podawaj od razu.