Gulasz wołowy z czerwonym winem
- Całkowity czas 1 godz. 37 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 17 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 porcje
1.2 kg wołowiny
2 Cebule
400 g Pieczarek
4 Liście laurowe
1 łyżeczka sól
2 łyżka Papryka czerwona wędzona
4 Ziarna owoców jałowca
10 Ziaren pieprzu
1 kostka bulionu woliwego
150 ml Czerwonego wytrawnego wina
150 ml Wody
2 łyżka Oliwy
2 łyżka Masła
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, wołowinę kroimy na kawałki ok. 3,5 x 3,5 cm, suche przyprawy możemy wsypać do jednej miseczki, kostkę bulionową rozpuszczamy w 150 ml wody.
Etap 2 /7
Na dno garnka wlewamy łyżkę oliwy, przesmażamy na niej przez około 5 minut cebulę.
Etap 3 /7
Do garnka z cebulą wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy przez około 10 - 12 minut.
Etap 4 /7
Wyciągamy z garnka podsmażoną cebulę i pieczarki.
Etap 5 /7
Na dno garnka wlewamy oliwę i wrzucamy łyżkę masła. Na gorący tluszcz wrzucamy wołowinę. Dobrze jest ją podsmażać w 3 częściach po 400 g.
Etap 6 /7
Po zakończonym smażeniu mięsa, wrzucamy do garnka podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dolewamy bulion, wlewamy wino oraz dosypujemy przyprawy. Całość gotujemy pod ciśnieniem.
Etap 7 /7
Dusimy całość przez kolejne 10 minut.