Gulasz z indyka z pieczarkami od Łysego
- Całkowity czas 32 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 17 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g pierś z indyka
1 papryka (kolor dowolny)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
3 łyżka przecieru pomidorowego
400 ml wody lub bulionu
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżeczka majeranku
1.5 łyżeczka papryki słodkiej
0.5 łyżeczka papryki wędzonej
2 szczypta soli
2 szczypta pieprzu
150 ml pulpy pomidorowej
2 łyżka oliwy
2 szczypta natka pietruszki
8 średnich pieczarek
1 łyżeczka Maggi
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Mięso pokroić w kostkę, nie za grubą. Pieczarki pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w ćwierć piórka. Mięso obtoczyć w mące. Paprykę pokroić w kostkę lub w paski.
Etap 2 /4
Do misy wlać oliwę, wrzucić mięso, smażyć porcjami tak żeby lekko się zarumieniło, usmażone porcje odkładać do naczynia. Czas smażenia 6 minut. Do misy wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać pieczarki, smażyć 4 minuty, dodać usmażone mięso. Dodać paprykę, wlać wodę lub bulion, passatę, przecier pomidorowy, dodać przyprawy.
Etap 3 /4
Po dodaniu przypraw zamknąć pokrywę i gotować na wysokim ciśnieniu 5 minut.
Etap 4 /4
Po ugotowaniu dodać natkę pietruszki. Smacznego.