Indyk w plastrach w sosie śmietanowym.
- Całkowity czas 35 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 porcja
600 g filetu z indyka pokrojonego w plastry
600 ml bulionu
2 łyżka oliwy
1 cebula pokrojona w kostkę
0.5 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
125 ml śmietanki 30%
1.5 łyżeczka mąki pszennej
1.5 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml zimnej wody
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Plastry fileta rozbić nieco tłuczkiem, doprawić solą, pieprzem.
Etap 2 /4
Przygotować patelnię z oliwą a do Cook4mi wlać bulion i zagotować na programie duszenie wysokie. Na patelni obsmażać z dwóch stron kolejno plastry indyka (krótko, do lekkiego zrumienienia się mięsa) i wkładać w gotujący się bulion. Po usmażeniu wszystkich plastrów fileta na patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją, przełożyć do misy z mięsem.
Etap 3 /4
Doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem, dodać paprykę w proszku i zioła prowansalskie. Zatrzymać duszenie i przejść do gotowania pod ciśnieniem, Ciśnienie wysokie czas 10 min.
Etap 4 /4
Następnie po zakończeniu dekompresji, dodać śmietankę i wymieszać. Przygotuj mieszanką mąki pszennej i ziemniaczanej z wodą, wlej do misy przez sitko. Ustaw duszenie wysokie czas 5 min, zamieszaj w trakcie gotowania. Na goniec dodaj koperek.