Indyk w plastrach w sosie śmietanowym. - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według KLUB GOTUJACYCH

Indyk w plastrach w sosie śmietanowym.

ratings.4.7

4.7/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 porcja

  • 600 g filetu z indyka pokrojonego w plastry

  • 600 ml bulionu

  • 2 łyżka oliwy

  • 1 cebula pokrojona w kostkę

  • 0.5 łyżeczka papryki w proszku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 125 ml śmietanki 30%

  • 1.5 łyżeczka mąki pszennej

  • 1.5 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 50 ml zimnej wody

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól

  • pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Plastry fileta rozbić nieco tłuczkiem, doprawić solą, pieprzem.

  • sól
  • pieprz

Etap 2 /4

Przygotować patelnię z oliwą a do Cook4mi wlać bulion i zagotować na programie duszenie wysokie. Na patelni obsmażać z dwóch stron kolejno plastry indyka (krótko, do lekkiego zrumienienia się mięsa) i wkładać w gotujący się bulion. Po usmażeniu wszystkich plastrów fileta na patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją, przełożyć do misy z mięsem.

  • 600g filetu z indyka pokrojonego w plastry
  • 600ml bulionu
  • 2łyżka oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę

Etap 3 /4

Doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem, dodać paprykę w proszku i zioła prowansalskie. Zatrzymać duszenie i przejść do gotowania pod ciśnieniem, Ciśnienie wysokie czas 10 min.

  • 0.5łyżeczka papryki w proszku
  • 1łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Etap 4 /4

Następnie po zakończeniu dekompresji, dodać śmietankę i wymieszać. Przygotuj mieszanką mąki pszennej i ziemniaczanej z wodą, wlej do misy przez sitko. Ustaw duszenie wysokie czas 5 min, zamieszaj w trakcie gotowania. Na goniec dodaj koperek.

  • 125ml śmietanki 30%
  • 1.5łyżeczka mąki pszennej
  • 1.5łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50ml zimnej wody
  • 1łyżka posiekanego koperku