Kapuśniaczek na żeberkach i wędzonym boczku - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Ola

Kapuśniaczek na żeberkach i wędzonym boczku

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

6 osób

  • 0.5 kg Żeberek

  • 0.5 kg Wędzony boczek

  • 1 Pietruszka

  • 2 Marchewki

  • 1 Por

  • 0.5 Selera

  • 400 g Ziemniaki

  • 500 g Kapusty

  • 4 Listki laurowe

  • 4 Ziele angielskie

  • 2 łyżeczka Sól

  • 2 szczypta Pieprz

  • 2 szczypta Papryka słodka

  • 2 szczypta Papryka słodka wędzona

  • 4 szczypta Czosnek

  • 2 szczypta Czosnek niedźwiedzi

  • 1 Cebula

  • 2 łyżka Olej

  • 2 l Woda

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Pokrój kapustę i sparz, aby nie była gorzka. Odstaw na bok.

  • 500g Kapusty

Etap 2 /8

Żeberka pokrój na 4-6 kawałków, oprósz przyprawami.

  • 0.5kg Żeberek
  • 2łyżeczka Sól
  • 2szczypta Pieprz
  • 2szczypta Papryka słodka
  • 2szczypta Papryka słodka wędzona
  • 4szczypta Czosnek

Etap 3 /8

Pokrój w kostkę boczek oraz cebulę.

  • 0.5kg Wędzony boczek
  • 1 Cebula

Etap 4 /8

Obierz warzywa.

  • 1 Pietruszka
  • 2 Marchewki
  • 1 Por
  • 0.5 Selera
  • 400g Ziemniaki

Etap 5 /8

Podsmaż na dwóch łyżkach oleju żeberka. Po zbrązowieniu wyjmij.

  • 0.5kg Żeberek
  • 2łyżka Olej

Etap 6 /8

Podsmaż boczek z cebulką.

  • 0.5kg Wędzony boczek
  • 1 Cebula

Etap 7 /8

Do boczku i cebuli dodaj żeberka, warzywa, ziele, liść laurowy, czosnek niedźwiedzi, 2 litry wody.

  • 0.5kg Żeberek
  • 0.5kg Wędzony boczek
  • 1 Pietruszka
  • 2 Marchewki
  • 1 Por
  • 0.5 Selera
  • 400g Ziemniaki
  • 4 Listki laurowe
  • 4 Ziele angielskie
  • 2szczypta Czosnek niedźwiedzi
  • 1 Cebula
  • 2l Woda

Etap 8 /8

Wyjmij warzywa, rozgnieć widelcem, dodaj do zupy. Na koniec kapusta. Dopraw do smaku.

  • 500g Kapusty