Kapuśniaczek na żeberkach i wędzonym boczku
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
0.5 kg Żeberek
0.5 kg Wędzony boczek
1 Pietruszka
2 Marchewki
1 Por
0.5 Selera
400 g Ziemniaki
500 g Kapusty
4 Listki laurowe
4 Ziele angielskie
2 łyżeczka Sól
2 szczypta Pieprz
2 szczypta Papryka słodka
2 szczypta Papryka słodka wędzona
4 szczypta Czosnek
2 szczypta Czosnek niedźwiedzi
1 Cebula
2 łyżka Olej
2 l Woda
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Pokrój kapustę i sparz, aby nie była gorzka. Odstaw na bok.
Etap 2 /8
Żeberka pokrój na 4-6 kawałków, oprósz przyprawami.
Etap 3 /8
Pokrój w kostkę boczek oraz cebulę.
Etap 4 /8
Obierz warzywa.
Etap 5 /8
Podsmaż na dwóch łyżkach oleju żeberka. Po zbrązowieniu wyjmij.
Etap 6 /8
Podsmaż boczek z cebulką.
Etap 7 /8
Do boczku i cebuli dodaj żeberka, warzywa, ziele, liść laurowy, czosnek niedźwiedzi, 2 litry wody.
Etap 8 /8
Wyjmij warzywa, rozgnieć widelcem, dodaj do zupy. Na koniec kapusta. Dopraw do smaku.