Wiejska zupa z warzyw korzeniowych i wędzonego boczku
- Całkowity czas 51 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 26 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Boczek wędzony
4 szt. Marchewki
2 szt. Brukwie
0.5 szt. Seler
2 szt. Cebule białe
2 szt. Pory
1.5 l Bulion warzywny
2 szt. Goździki
1 liść Liść laurowy
Sól
1 szczypta Gałka muszkatołowa
1 łyżka Szczypiorek
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Pokrój boczek w 2 cm kostkę. Odstaw.
Etap 2 /8
Obierz marchewki, brukiew, seler i cebule, a następnie pokrój je w 1-2 cm kostkę.
Etap 3 /8
Białe części pora pokrój w plastry o grubości 2 cm.
Etap 4 /8
Rozgrzej głęboką patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, po czym dodaj boczek. Smaż przez 3 minuty, aż się zrumieni.
Etap 5 /8
Dodaj wszystkie pokrojone warzywa i wymieszaj, aby pokryły się tłuszczem. Smaż przez kolejne 3 minuty.
Etap 6 /8
Wlej bulion warzywny, a następnie dodaj goździki i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Etap 7 /8
Kiedy zupa będzie gotowa, wyjmij goździki i liść laurowy. Dopraw do smaku i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Posyp szczypiorkiem tuż przed podaniem.
Etap 8 /8
Podawaj od razu po przygotowaniu z kromkami podpieczonego chleba.
