Wiejska zupa z warzyw korzeniowych i wędzonego boczku - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wiejska zupa z warzyw korzeniowych i wędzonego boczku

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 51 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    26 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 200 g Boczek wędzony

  • 4 szt. Marchewki

  • 2 szt. Brukwie

  • 0.5 szt. Seler

  • 2 szt. Cebule białe

  • 2 szt. Pory

  • 1.5 l Bulion warzywny

  • 2 szt. Goździki

  • 1 liść Liść laurowy

  • Sól

  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa

  • 1 łyżka Szczypiorek

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Pokrój boczek w 2 cm kostkę. Odstaw.

  • 200g Boczek wędzony

Etap 2 /8

Obierz marchewki, brukiew, seler i cebule, a następnie pokrój je w 1-2 cm kostkę.

  • 4szt. Marchewki
  • 2szt. Brukwie
  • 0.5szt. Seler
  • 2szt. Cebule białe

Etap 3 /8

Białe części pora pokrój w plastry o grubości 2 cm.

  • 2szt. Pory

Etap 4 /8

Rozgrzej głęboką patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, po czym dodaj boczek. Smaż przez 3 minuty, aż się zrumieni.

  • 200g Boczek wędzony

Etap 5 /8

Dodaj wszystkie pokrojone warzywa i wymieszaj, aby pokryły się tłuszczem. Smaż przez kolejne 3 minuty.

  • 4szt. Marchewki
  • 2szt. Brukwie
  • 0.5szt. Seler
  • 2szt. Cebule białe
  • 2szt. Pory

Etap 6 /8

Wlej bulion warzywny, a następnie dodaj goździki i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

  • 1.5l Bulion warzywny
  • 2szt. Goździki
  • 1liść Liść laurowy

Etap 7 /8

Kiedy zupa będzie gotowa, wyjmij goździki i liść laurowy. Dopraw do smaku i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Posyp szczypiorkiem tuż przed podaniem.

  • 2szt. Goździki
  • 1liść Liść laurowy
  • Sól
  • 1szczypta Gałka muszkatołowa
  • 1łyżka Szczypiorek
  • Pieprz

Etap 8 /8

Podawaj od razu po przygotowaniu z kromkami podpieczonego chleba.