Kapuśniak według Pati Sołtysik
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Kapuśniak według Pati Sołtysik

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    8 min.
  • Gotowanie
    52 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Wołowina

  • 250 g Wędzony boczek

  • 700 g Kiszona kapusta

  • 250 ml Sok z kiszonej kapusty

  • 300 g Ziemniaki

  • 70 g Cebula

  • 220 g Marchew

  • 2 l Woda

  • 5 szt. Liście laurowe

  • 10 szt. Ziele angielskie

  • 2 łyżeczka Majeranek

  • 1.5 łyżeczka Kmin rzymski

  • 1 łyżeczka Curry

  • 1 łyżeczka Owoce jałowca

  • 1 łyżeczka Goździki

  • 2 łyżeczka Papryka słodka wędzona

  • 50 g Masło

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki.

  • 500g Wołowina
  • 250g Wędzony boczek
  • 700g Kiszona kapusta
  • 250ml Sok z kiszonej kapusty
  • 300g Ziemniaki
  • 70g Cebula
  • 220g Marchew
  • 2l Woda
  • 5szt. Liście laurowe
  • 10szt. Ziele angielskie
  • 2łyżeczka Majeranek
  • 1.5łyżeczka Kmin rzymski
  • 1łyżeczka Curry
  • 1łyżeczka Owoce jałowca
  • 1łyżeczka Goździki
  • 2łyżeczka Papryka słodka wędzona
  • 50g Masło
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Etap 2 /6

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Warzywa kroimy wedle zaleceń w liście składników.

  • 500g Wołowina
  • 250g Wędzony boczek
  • 300g Ziemniaki
  • 70g Cebula
  • 220g Marchew

Etap 3 /6

Do Cook4me wkładamy masło i rozpuszczamy, a następnie dodajemy ziemniaki i łyżeczkę curry. Całość podsmażamy przez 4 min mieszając od czasu do czasu. Podsmażone ziemniaki wyciągamy i odkładamy do miseczki.

  • 300g Ziemniaki
  • 1łyżeczka Curry
  • 50g Masło

Etap 4 /6

Do urządzenia wrzucamy boczek i podsmażamy mieszając przez 5 min. Odkładamy do miski z ziemniakami.

  • 250g Wędzony boczek

Etap 5 /6

Do Cook4me wlewamy oliwę, dodajemy owoce jałowca, goździki, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz wedle uznania. Dodajemy mięso oraz cebulę i mieszając często podsmażamy przez 8 min.

  • 500g Wołowina
  • 70g Cebula
  • 1łyżeczka Owoce jałowca
  • 1łyżeczka Goździki
  • 2łyżeczka Papryka słodka wędzona
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Etap 6 /6

Do urządzenia dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz boczek. Dodajemy kapustę, sok z kapusty oraz wlewamy 2 l wody. Doprawimy solą i pieprzem, majerankiem oraz kminem rzymskim. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy w trybie wysokie ciśnienie przez 35 min.

  • 250g Wędzony boczek
  • 700g Kiszona kapusta
  • 250ml Sok z kiszonej kapusty
  • 300g Ziemniaki
  • 220g Marchew
  • 2l Woda
  • 5szt. Liście laurowe
  • 10szt. Ziele angielskie
  • 2łyżeczka Majeranek
  • 1.5łyżeczka Kmin rzymski
  • Sól i pieprz