Kawałki brokułów z serem
- Całkowity czas 42 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
SKŁADNIKI:
230 g Brokuł
200 g Odsączona gotowana ciecierzyca
100 g Bułka tarta
1 Średnie jajko
75 g Starty ser cheddar
25 g Parmezan
Sól
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Cebula w proszku
60 g Mąka
Sól, pieprz
2 Średnie jajka
90 g Bułka tarta
Oliwa z oliwek w sprayu
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Aby przygotować brokuł, wrzuć go do rondla i blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 4 minuty, aż lekko zmięknie (al dente). Wrzuć go do dużej miski z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. Pozostaw do ostygnięcia. Odsącz, weź ostry nóż i pokrój na małe kawałki.
Etap 2 /7
Odsącz ciecierzycę i wrzuć do miski. Weź tłuczek do ziemniaków lub widelec i rozmiażdż. Dodaj posiekany brokuł, bułkę tartą, jajko, ser cheddar, parmezan, sól, czosnek i cebulę w proszku. Mieszaj rękami aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zacznij formować kulki. Jeśli nie możesz uformować kulki, dodaj trochę bułki tartej.
Etap 3 /7
W miarę formowania układaj kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Będzie Ci łatwiej, jeśli zmoczysz ręce.
Etap 4 /7
Do dużej miski wsyp mąkę, sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Rozbij jajko w drugiej misce i ubij je. Do trzeciej miski wsyp bułkę tartą i wymieszaj. Obtocz kulki w mące, zanurz w ubitym jajku, a następnie pokryj bułką tartą, dociskając lekko, aby zapewnić lepsze przyleganie. Odstaw na bok.
Etap 5 /7
Włóż kulki do urządzenia wyposażonego w płytę. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 6 /7
W połowie gotowania obróć kawałki.
Etap 7 /7
Podawaj natychmiast. Jeśli chcesz możesz przyrządzić dodatek taki jak frytki z halloumi.