Kisz szparagowy
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
9 Jajek
1 Pomidor
400 ml Śmietanki
400 g Szparagów
1 łyżka Soli
3 Ząbki czosnku
1 łyżeczka Tymianku
1 Opakowanie ciasta francuskiego (250-280 g)
4 łyżka Keczupu
100 g Tartego sera żółtego
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Szparagi kroimy co 2 cm, z pomidora ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i tymianek i roztrzepujemy na jednolitą masę. Dolewamy śmietankę i mieszamy. Następnie dodajemy dwa pokrojone w plasterki ząbki czosnku i dokładamy pokrojone warzywa.
Etap 2 /5
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na pół i wykładamy brzegi formy do ciasta (nie wykładamy dna). Pozostałe ciasto kroimy w kwadraty. Do wyłożonej ciastem foremki wlewamy masę jajeczną. Z góry na masę kładziemy kawałki ciasta, a wystające brzegi zamykamy do środka.
Etap 3 /5
Uruchamiamy program i rozgrzewamy misę Cook4me.
Etap 4 /5
Do misy Cook4me wkładamy formę i nakrywamy nakładką Extra Crisp. Ustawiamy temperaturę 180°C i czas 50 minut.
Etap 5 /5
Gotowy kisz smarujemy przy pomocy pędzelka keczupem i obsypujemy tartym serem żółtym. Na koniec górę dekorujemy świeżymi ziołami.