Kisz szparagowy - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Kisz szparagowy

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 9 Jajek

  • 1 Pomidor

  • 400 ml Śmietanki

  • 400 g Szparagów

  • 1 łyżka Soli

  • 3 Ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka Tymianku

  • 1 Opakowanie ciasta francuskiego (250-280 g)

  • 4 łyżka Keczupu

  • 100 g Tartego sera żółtego

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Szparagi kroimy co 2 cm, z pomidora ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i tymianek i roztrzepujemy na jednolitą masę. Dolewamy śmietankę i mieszamy. Następnie dodajemy dwa pokrojone w plasterki ząbki czosnku i dokładamy pokrojone warzywa.

Etap 2 /5

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na pół i wykładamy brzegi formy do ciasta (nie wykładamy dna). Pozostałe ciasto kroimy w kwadraty. Do wyłożonej ciastem foremki wlewamy masę jajeczną. Z góry na masę kładziemy kawałki ciasta, a wystające brzegi zamykamy do środka.

Etap 3 /5

Uruchamiamy program i rozgrzewamy misę Cook4me.

Etap 4 /5

Do misy Cook4me wkładamy formę i nakrywamy nakładką Extra Crisp. Ustawiamy temperaturę 180°C i czas 50 minut.

  • Extra Crisp

Etap 5 /5

Gotowy kisz smarujemy przy pomocy pędzelka keczupem i obsypujemy tartym serem żółtym. Na koniec górę dekorujemy świeżymi ziołami.