Kotlety schabowe z masłem czosnkowym i falafelem z awokado - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kotlety schabowe z masłem czosnkowym i falafelem z awokado

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Awokado

  • 3 łyżka Sok z cytryny

  • 2 łyżka Pasta sezamowa

  • 90 ml Woda

  • Sól

  • 1 Awokado

  • 265 g Puszkowa ciecierzyca, odsączona i opłukana

  • 4 łodyga Mięta

  • 10 łodyga Kolendra

  • 2 goździk Czosnek

  • 2 łyżeczka Sok z cytryny

  • 1 łyżeczka Sól

  • 50 g Mąka z ciecierzycy

  • 1 łyżka Neutralny olej

  • 4 Kotlety schabowe z kością

  • 1 łyżeczka Papryka

  • 1 łyżeczka Kmin rzymski

  • 1 łyżeczka Czosnek w proszku

  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie

  • Sól

  • 2 goździk Czosnek

  • 30 g Miękkie masło

  • 2 łyżka Posiekana zielona pietruszka

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Aby przygotować falafel: wymieszaj awokado z ciecierzycą, liśćmi mięty i kolendry, obranymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, solą i 2/3 mąki z ciecierzycy. Wysyp pozostałą mąkę na talerz, weź pełną łyżkę ciasta i uformuj 12 spłaszczonych kulek, przetaczając je w mące. Włóż do lodówki na 30 minut.

  • 1 Awokado
  • 265g Puszkowa ciecierzyca, odsączona i opłukana
  • 4łodyga Mięta
  • 10łodyga Kolendra
  • 2goździk Czosnek
  • 2łyżeczka Sok z cytryny
  • 1łyżeczka Sól
  • 50g Mąka z ciecierzycy

Etap 2 /5

Posmaruj olejem obie strony kotletów schabowych. Wymieszaj paprykę, kmin, czosnek w proszku, zioła prowansalskie i sól, a następnie posyp wszystkim kotlety schabowe. Masuj je, aby całkowicie pokryć je przyprawami. Obierz i posiekaj ząbki czosnku, wymieszaj z miękkim masłem, posiekaną pietruszką i solą. Odstaw na bok.

  • 4 Kotlety schabowe z kością
  • 1łyżeczka Papryka
  • 1łyżeczka Kmin rzymski
  • 1łyżeczka Czosnek w proszku
  • 1łyżeczka Zioła prowansalskie
  • Sól
  • 2goździk Czosnek
  • 30g Miękkie masło
  • 2łyżka Posiekana zielona pietruszka

Etap 3 /5

Aby przygotować sos: wymieszaj miąższ awokado z sokiem z cytryny, pastą sezamową (tahini), wodą i solą.

  • 1 Awokado
  • 3łyżka Sok z cytryny
  • 2łyżka Pasta sezamowa
  • 90ml Woda
  • Sól

Etap 4 /5

Włóż falafel do formy do pieczenia. Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż kotlety schabowe na płycie grillowej (konieczne będzie grillowanie dwóch porcji) i piecz przez 5 minut. Obróć kotlety i falafel i piecz przez kolejne 5 minut. Obróć kotlety jeszcze raz i połóż na każdy z nich 1 łyżkę masła z czosnkiem i pietruszką, a następnie piecz przez kolejne 5 minut.

  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 5 /5

Podawaj z falafelem i sosem z awokado.