Kotlety schabowe z masłem czosnkowym i falafelem z awokado
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
4 osób
1 Awokado
3 łyżka Sok z cytryny
2 łyżka Pasta sezamowa
90 ml Woda
Sól
1 Awokado
265 g Puszkowa ciecierzyca, odsączona i opłukana
4 łodyga Mięta
10 łodyga Kolendra
2 goździk Czosnek
2 łyżeczka Sok z cytryny
1 łyżeczka Sól
50 g Mąka z ciecierzycy
1 łyżka Neutralny olej
4 Kotlety schabowe z kością
1 łyżeczka Papryka
1 łyżeczka Kmin rzymski
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
Sól
2 goździk Czosnek
30 g Miękkie masło
2 łyżka Posiekana zielona pietruszka
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Aby przygotować falafel: wymieszaj awokado z ciecierzycą, liśćmi mięty i kolendry, obranymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, solą i 2/3 mąki z ciecierzycy. Wysyp pozostałą mąkę na talerz, weź pełną łyżkę ciasta i uformuj 12 spłaszczonych kulek, przetaczając je w mące. Włóż do lodówki na 30 minut.
Etap 2 /5
Posmaruj olejem obie strony kotletów schabowych. Wymieszaj paprykę, kmin, czosnek w proszku, zioła prowansalskie i sól, a następnie posyp wszystkim kotlety schabowe. Masuj je, aby całkowicie pokryć je przyprawami. Obierz i posiekaj ząbki czosnku, wymieszaj z miękkim masłem, posiekaną pietruszką i solą. Odstaw na bok.
Etap 3 /5
Aby przygotować sos: wymieszaj miąższ awokado z sokiem z cytryny, pastą sezamową (tahini), wodą i solą.
Etap 4 /5
Włóż falafel do formy do pieczenia. Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż kotlety schabowe na płycie grillowej (konieczne będzie grillowanie dwóch porcji) i piecz przez 5 minut. Obróć kotlety i falafel i piecz przez kolejne 5 minut. Obróć kotlety jeszcze raz i połóż na każdy z nich 1 łyżkę masła z czosnkiem i pietruszką, a następnie piecz przez kolejne 5 minut.
Etap 5 /5
Podawaj z falafelem i sosem z awokado.