Kremowe puree z nutą trufli i chrustem ze skórki ziemniaczanej
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
500 g ziemniaków
50 g masła
30 ml oliwy truflowej
2 łyżka śmietany 18%
2 szczypta soli
1 szczypta pieprzu (najlepiej białego)
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku do dekoracji
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Umyj dokładnie i obierz ziemniaki przy użyciu obieraczki typu Julienne, czyli takiej która od razu obieraną skórkę, kroi na cienkie paseczki.
Etap 2 /7
Ziemniaki pokrój i wstaw do miski z wodą. Skórkę z ziemniaków w formie małych pasków opłucz kilkukrotnie w misce z wodą, aby wypłukać nadmiar skropi, osusz ściereczką lub ręcznikiem.
Etap 3 /7
Opłukaną skórkę z ziemniaków włóż do misy naczynia Cook4Me i wlej łyżeczkę oleju rzepakowego. Wymieszaj, aby każdy pasek skórki równomiernie pokrył się olejem. Posyp szczyptą soli. Nałóż dodatkową pokrywę Extra Crispy i nastaw na 20 min w temperaturze 180 stopni.
Etap 4 /7
Po 20 minutach skórkę przełóż do oddzielnej miseczki. Potrzebna będzie nam na sam koniec.
Etap 5 /7
Kawałki ziemniaków wyjmij z wody i włóż do koszyka do gotowania na parze, a następnie wstaw koszyk do misy urządzenia. Do urządzenia wlej szklankę wody.
Etap 6 /7
Ugotowane ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich masło, oliwę truflową, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu. Ziemniaki rozgnieć na gładką masę przy użyciu tłuczka lub specjalnej nakładki blendera ręcznego.
Etap 7 /7
Podawaj posypane chrustem ze skórki ziemniaka i posiekanym szczypiorkiem, jeśli lubisz skrop dodatkowo oliwą truflową.