Kremowe puree z nutą trufli i chrustem ze skórki ziemniaczanej - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Bartolomeo

Kremowe puree z nutą trufli i chrustem ze skórki ziemniaczanej

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 500 g ziemniaków

  • 50 g masła

  • 30 ml oliwy truflowej

  • 2 łyżka śmietany 18%

  • 2 szczypta soli

  • 1 szczypta pieprzu (najlepiej białego)

  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku do dekoracji

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Umyj dokładnie i obierz ziemniaki przy użyciu obieraczki typu Julienne, czyli takiej która od razu obieraną skórkę, kroi na cienkie paseczki.

  • 500g ziemniaków

Etap 2 /7

Ziemniaki pokrój i wstaw do miski z wodą. Skórkę z ziemniaków w formie małych pasków opłucz kilkukrotnie w misce z wodą, aby wypłukać nadmiar skropi, osusz ściereczką lub ręcznikiem.

Etap 3 /7

Opłukaną skórkę z ziemniaków włóż do misy naczynia Cook4Me i wlej łyżeczkę oleju rzepakowego. Wymieszaj, aby każdy pasek skórki równomiernie pokrył się olejem. Posyp szczyptą soli. Nałóż dodatkową pokrywę Extra Crispy i nastaw na 20 min w temperaturze 180 stopni.

Etap 4 /7

Po 20 minutach skórkę przełóż do oddzielnej miseczki. Potrzebna będzie nam na sam koniec.

Etap 5 /7

Kawałki ziemniaków wyjmij z wody i włóż do koszyka do gotowania na parze, a następnie wstaw koszyk do misy urządzenia. Do urządzenia wlej szklankę wody.

  • 500g ziemniaków

Etap 6 /7

Ugotowane ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich masło, oliwę truflową, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu. Ziemniaki rozgnieć na gładką masę przy użyciu tłuczka lub specjalnej nakładki blendera ręcznego.

  • 500g ziemniaków
  • 50g masła
  • 30ml oliwy truflowej
  • 2łyżka śmietany 18%
  • 2szczypta soli
  • 1szczypta pieprzu (najlepiej białego)

Etap 7 /7

Podawaj posypane chrustem ze skórki ziemniaka i posiekanym szczypiorkiem, jeśli lubisz skrop dodatkowo oliwą truflową.

  • 1łyżeczka posiekanego szczypiorku do dekoracji