Krewetki po hiszpańsku z makaronem
Przepis według Magdalena D.T.

Krewetki po hiszpańsku z makaronem

ratings.4.8

4.8/5 -

  • Całkowity czas 24 min.
  • Czas przygotowania
    3 min.
  • Gotowanie
    16 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

6 osób

  • 500 g makaronu wstążki

  • 400 g krewetek blanszowanych mrożonych z ogonkami

  • 8 ząbków czosnku

  • niepełna garść świeżych listków pietruszki (do smażenia)

  • niepełna garść świeżych listków pietruszki (do posypania potrawy)

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 10 łyżek oliwy z oliwek virgen extra

  • 1 płaska łyżeczka Vegety (opcjonalnie)

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Ugotuj makaron w osobnym garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Posiekaj czosnek i pietruszkę.

  • 500g makaronu wstążki
  • 8 ząbków czosnku
  • niepełna garść świeżych listków pietruszki (do smażenia)
  • niepełna garść świeżych listków pietruszki (do posypania potrawy)

Etap 2 /4

W urządzeniu Tefal zarumień czosnek na oliwie z niepełną garścią pietruszki. Po około 4 minutach dodaj sól i krewetki i podsmaż je krótko (przez około 2 minuty). Kiedy będą miękkie w środku, przerwij smażenie, wyłącz urządzenie Tefal i zamknij pokrywę. Krewetki "dochodzą" we własnej parze około 5 min.

  • 400g krewetek blanszowanych mrożonych z ogonkami
  • 8 ząbków czosnku
  • niepełna garść świeżych listków pietruszki (do smażenia)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 10 łyżek oliwy z oliwek virgen extra

Etap 3 /4

Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj danie. Opcjonalnie można dodać Vegety dla złagodzenia smaku. Na końcu posypać świeżą pietruszką.

  • 500g makaronu wstążki
  • 400g krewetek blanszowanych mrożonych z ogonkami
  • 8 ząbków czosnku
  • niepełna garść świeżych listków pietruszki (do smażenia)
  • niepełna garść świeżych listków pietruszki (do posypania potrawy)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 10 łyżek oliwy z oliwek virgen extra
  • 1 płaska łyżeczka Vegety (opcjonalnie)

Etap 4 /4

Smacznego!

  • 500g makaronu wstążki
  • 400g krewetek blanszowanych mrożonych z ogonkami
  • 8 ząbków czosnku
  • niepełna garść świeżych listków pietruszki (do smażenia)
  • niepełna garść świeżych listków pietruszki (do posypania potrawy)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 10 łyżek oliwy z oliwek virgen extra
  • 1 płaska łyżeczka Vegety (opcjonalnie)