Krewetki z mango i ryż z kalafiora
Tefal
Przepis według Tefal

Krewetki z mango i ryż z kalafiora

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 36 min.
  • Czas przygotowania
    35 min.
  • Gotowanie
    1 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 250 g kalafior

  • 200 g mango

  • 150 g żółta papryka

  • 75 g krewetki

  • Oliwa z oliwek

  • 100 ml woda

  • 100 ml sok pomarańczowy

  • 10 g czosnek

  • Sól

  • Pieprz

  • 1 łyżka świeża kolendra

  • 1 g świeża papryka chili

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Umyj i pokrój kalafiora na małe różyczki.

  • 250g kalafior

Etap 2 /8

Wrzuć kalafior do blendera i ustaw wskazany program na jedną minutę. Uruchom program.

Etap 3 /8

Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek. Wrzuć zmiksowanego kalafiora i gotuj, aż stanie się szklisty. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż kalafiora do pojemnika i utrzymuj wysoką temperaturę.

  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Etap 4 /8

Opłucz i wysusz miskę blendera. Dodaj wodę, sok z pomarańczy, czosnek, sól i pieprz do smaku.

  • 100ml woda
  • 100ml sok pomarańczowy
  • 10g czosnek
  • Sól
  • Pieprz

Etap 5 /8

Ustaw wskazany program na jedną minutę.

Etap 6 /8

Obierz mango i pokrój je w kostkę. Umyj żółte papryki, usuń nasiona, a następnie potnij w małą kostkę. Włóż pokrojone mango i żółte papryki w misce i polej połową sosu.

  • 200g mango
  • 150g żółta papryka

Etap 7 /8

Obierz krewetki i usuń z nich żyłki. Smaż na patelni wraz z pozostałym sosem.

  • 75g krewetki

Etap 8 /8

Włóż ryż z kalafiora do misek z krewetkami i warzywami. Ozdób świeżą kolendrą i posiekaną papryczką chili.

  • 1łyżka świeża kolendra
  • 1g świeża papryka chili