Kulebiak grzybowy wg Jurka Sobieniaka - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Kulebiak grzybowy wg Jurka Sobieniaka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

1 porcja

  • 800 g Pieczarka

  • 200 ml Woda

  • 1 łyżeczka Sól

  • 10 Grzyby suszone

  • 1 Ciasto francuskie

  • 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana

  • 30 g Masło

  • 1 łyżka Sos sojowy jasny

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Ciasto rozłóż na papierze pergaminowym i nakłuj widelcem, lekko posól i popieprz. Piecz w 200℃ przez 10 min na środkowej półce.

Etap 2 /6

Pieczarki włóż do misy Cook4me, dodaj łyżeczkę soli, suszone grzyby i wodę.

Etap 3 /6

Gotuj pod ciśnieniem.

Etap 4 /6

Odcedź pieczarki, wywar zlej do naczynia (około 400 ml). Pieczarki zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Etap 5 /6

Posmaruj masą ciasto francuskie i odstaw do zmięknięcia na 2 godz. Wywar wymieszaj z mąką ziemniaczaną i podgrzej do zagęszczenia. Na koniec dodaj masło i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Etap 6 /6

Gotowy kulebiak zwiń w rulon, najlepiej przez folię spożywczą. Kulebiak posmaruj sosem i posyp siekanym koperkiem. Podawaj z kwaśną śmietaną i dodatkową porcją sosu.