Kulki z kozim serem i miodem - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kulki z kozim serem i miodem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    40 min.

Składniki

8 osób

  • 600 Resztki świeżego sera koziego

  • 150 g Mąka

  • 2 Jajka

  • 150 g Bułka tarta czerstwa (lub panko)

  • 3 łyżka Posiekany świeży szczypiorek

  • Papryka lub pieprz z Espelette

  • Miód

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Włóż ser kozi do miski, dodaj 2 łyżki posiekanego szczypiorku i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Uformuj z sera małe kulki o wadze ok. 25 g.

  • 600 Resztki świeżego sera koziego
  • 3łyżka Posiekany świeży szczypiorek
  • Sól, pieprz

Etap 2 /7

Wsyp mąkę do miski. W drugiej misce ubij jajka. Do trzeciej miski wsyp czerstwą bułkę tartą.

  • 150g Mąka
  • 2 Jajka
  • 150g Bułka tarta czerstwa (lub panko)

Etap 3 /7

Włóż każdą kulkę sera koziego do mąki, a następnie do ubitych jajek. Na końcu przetocz ją w bułce tartej. Włóż do zamrażalnika na 40 minut, by kulki odzyskały trwałą konsystencję.

Etap 4 /7

Spryskaj kulki neutralnym olejem i włóż je do Easy Fry na standardowej tacy.

Etap 5 /7

Ustaw program NUGGETSY i piecz przez 10 minut.

Etap 6 /7

Ułóż kulki z kozim serem na talerzu. Posyp szczypiorkiem i papryką (można użyć papryki z Espelette). Podawaj od razu.

  • 3łyżka Posiekany świeży szczypiorek
  • szczypta Papryka lub pieprz z Espelette

Etap 7 /7

Podawaj ze świeżą sałatką i miodem.

  • Miód