Kulki z kozim serem i miodem
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 15 min.Czas przygotowania 
- 10 min.Gotowanie 
- 40 min.Studzenie 
Składniki
8 osób
- 600 Świeżego sera koziego 
- 150 g Mąka 
- 2 Jajka 
- 150 g Bułka tarta czerstwa (lub panko) 
- 3 łyżka Posiekany świeży szczypiorek 
- Papryka lub pieprz z Espelette 
- Miód 
- Sól, pieprz 
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Włóż ser kozi do miski, dodaj 2 łyżki posiekanego szczypiorku i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Uformuj z sera małe kulki o wadze ok. 25 g.
Etap 2 /7
Wsyp mąkę do miski. W drugiej misce ubij jajka. Do trzeciej miski wsyp czerstwą bułkę tartą.
Etap 3 /7
Włóż każdą kulkę sera koziego do mąki, a następnie do ubitych jajek. Na końcu przetocz ją w bułce tartej. Włóż do zamrażalnika na 40 minut, by kulki odzyskały trwałą konsystencję.
Etap 4 /7
Spryskaj kulki neutralnym olejem i włóż je do Easy Fry na standardowej tacy.
Etap 5 /7
Ustaw program NUGGETSY i piecz przez 10 minut.
Etap 6 /7
Ułóż kulki z kozim serem na talerzu. Posyp szczypiorkiem i papryką (można użyć papryki z Espelette). Podawaj od razu.
Etap 7 /7
Podawaj ze świeżą sałatką i miodem.

