Kurczak po baskijsku
Tefal
Przepis według Tefal

Kurczak po baskijsku

ratings.4.9

4.9/5 -

  • Całkowity czas 28 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    13 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 szt. Udka z kurczaka

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 500 g Kolorowe papryki

  • 200 g Przecier pomidorowy

  • 100 ml Białe wino

  • 50 ml Woda

  • 0.5 szt. Cebula

  • 2 szt. Czosnek

  • 2 łyżka Mąka

  • Sól, pieprz

  • 1 szczypta Papryka z Espelette

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki.

  • 4szt. Udka z kurczaka
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 500g Kolorowe papryki
  • 200g Przecier pomidorowy
  • 100ml Białe wino
  • 50ml Woda
  • 0.5szt. Cebula
  • 2szt. Czosnek
  • 2łyżka Mąka
  • Sól, pieprz

Etap 2 /8

Posiekaj papryki: czerwone, zielone i żółte.

  • 500g Kolorowe papryki

Etap 3 /8

Posiekaj drobno cebulę.

  • 0.5szt. Cebula

Etap 4 /8

Ponacinaj górne części ud przy kościach. Delikatnie obtocz kawałki kurczaka w mące. Wlej olej do Cook4Me.

  • 4szt. Udka z kurczaka
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 2łyżka Mąka

Etap 5 /8

Zrumień kawałki kurczaka. Wyjmij z Cook4Me. Dodaj cebulę, a następnie wino. Wymieszaj.

  • 100ml Białe wino
  • 0.5szt. Cebula

Etap 6 /8

Dodaj pozostałe składniki. Włóż kawałki kurczaka z powrotem do Cook4Me.

  • 4szt. Udka z kurczaka
  • 500g Kolorowe papryki
  • 200g Przecier pomidorowy
  • 50ml Woda
  • 2szt. Czosnek
  • Sól, pieprz
  • 1szczypta Papryka z Espelette

Etap 7 /8

Gotuj pod ciśnieniem.

Etap 8 /8

Podawaj.