Kurczak baskijski - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kurczak baskijski

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Pomidor

  • 1 Żółta papryka

  • 1 Zielona papryka

  • 1 Czerwona papryka

  • 1 Cebula

  • 4 Udko z kurczaka

  • 2 łyżka Mąka

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 10 cl Czerwone (lub białe) wino

  • 1 1 bouquet garni

  • Sól, pieprz

Akcesoria

  • Patelnia głęboka
    Patelnia głęboka

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Umyj i pokrój pomidory w kostkę. Umyj papryki, usuń nasiona i pokrój papryki w paski. Obierz i cienko pokrój cebulę. Rozetnij udka kurczaka na stawach i obtocz wszystkie kawałki w mące.

  • 500g Pomidor
  • 1 Żółta papryka
  • 1 Zielona papryka
  • 1 Czerwona papryka
  • 1 Cebula
  • 4 Udko z kurczaka
  • 2łyżka Mąka

Etap 2 /6

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej oliwę i podsmaż kawałki kurczaka na złoty kolor. Wyjmij je z patelni.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 3 /6

Zdeglasuj patelnię czerwonym winem, zbierając soki z gotowania. Dodaj wszystkie warzywa i zioła. Dopraw solą i pieprzem.

  • 1 Żółta papryka
  • 1 Zielona papryka
  • 1 Czerwona papryka
  • 1 Cebula
  • 10cl Czerwone (lub białe) wino
  • 1 1 bouquet garni
  • Sól, pieprz

Etap 4 /6

Przykryj i gotuj przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Etap 5 /6

Dodaj kawałki kurczaka. Przykryj i gotuj przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Etap 6 /6

Podawaj na gorąco.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
29 min.

Kurczak po baskijsku

ratings.4.7

8 Recenzje

Kurczak baskijski - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Kurczak po baskijsku