Kurczak baskijski
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Pomidor
1 Żółta papryka
1 Zielona papryka
1 Czerwona papryka
1 Cebula
4 Udko z kurczaka
2 łyżka Mąka
2 łyżka Oliwa z oliwek
10 cl Czerwone (lub białe) wino
1 1 bouquet garni
Sól, pieprz
Akcesoria
Patelnia głęboka
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Umyj i pokrój pomidory w kostkę. Umyj papryki, usuń nasiona i pokrój papryki w paski. Obierz i cienko pokrój cebulę. Rozetnij udka kurczaka na stawach i obtocz wszystkie kawałki w mące.
Etap 2 /6
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej oliwę i podsmaż kawałki kurczaka na złoty kolor. Wyjmij je z patelni.
Etap 3 /6
Zdeglasuj patelnię czerwonym winem, zbierając soki z gotowania. Dodaj wszystkie warzywa i zioła. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 4 /6
Przykryj i gotuj przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 5 /6
Dodaj kawałki kurczaka. Przykryj i gotuj przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 6 /6
Podawaj na gorąco.