Kurczak w panierce z parmezanem
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
100 g Szpinak
100 g Ricotta
50 g Musztarda z ziarnami gorczycy
4 Filety z kurczaka
Sól, pieprz
1 łyżka Mieszanka ziół
1 szczypta Czosnek w proszku
50 g Mąka pszenna
1 Jajko
70 g Bułka tarta
70 g Tarty parmezan
25 g Masło
250 g Świeży sos pomidorowy
200 g Mozzarella
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Zdejmij uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence lub w piekarniku.
Etap 2 /7
Umyj i posiekaj szpinak. W misce wymieszaj szpinak, ricottę i musztardę. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 3 /7
Przekrój filet z kurczaka wzdłuż na pół, tworząc kieszonkę. Nadziewaj go mieszanką szpinaku i ricotty. Dopraw solą, pieprzem, mieszanką ziół i sproszkowanym czosnkiem. Złóż filet.
Etap 4 /7
Przygotuj 3 talerze. Na pierwszy wsyp mąkę. Na drugim roztrzep jajka. Na trzecim wymieszaj bułkę tartą z parmezanem.
Etap 5 /7
Obtocz kurczaka w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu w mieszance bułki tartej i parmezanu.
Etap 6 /7
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na intensywnie czerwony. Roztop masło i połóż kurczaka. Smaż po 3 minuty z każdej strony.
Etap 7 /7
Dodaj sos pomidorowy i mozzarellę. Włóż patelnię do piekarnika i zdejmij uchwyt Ingenio. Piecz przez 15 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony.