Lekki makaron z kurczakiem i pieczarkami
Przepis według Magdalena

Lekki makaron z kurczakiem i pieczarkami

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 500 g makaronu kokardki

  • 500 g mięsa z udek kurczaka

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1.1 l wody

  • 300 g pieczarek

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta pieprzu

  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta

  • 70 g (ewentualnie) ser żółty tarty do posypania

  • 20 g (ewentualnie) posiekana pietruszka do posypania

  • 1 łyżka oliwy

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Posiekaj drobno cebulę, czosnek, pieczarki. Pokrój mięso z udek kurczaka na niewielkie kawałki.

  • 500g mięsa z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g pieczarek

Etap 2 /4

Podsmaż na oliwie pokrojone mięso z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.

  • 500g mięsa z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

Etap 3 /4

Dodaj wodę, makaron i łyżeczkę Vegety. (Można też dodatkowo więcej dosolic do smaku). Dokładnie wymieszaj. Gotuj pod ciśnieniem 7 minut

  • 500g makaronu kokardki
  • 500g mięsa z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1.1l wody
  • 300g pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta
  • 1 łyżka oliwy

Etap 4 /4

Po skończonym gotowaniu makaron jest al dente i trzeba od razu zatrzymać podgrzewanie, żeby nie stał się zbyt miękki. Można udekorować danie serem i pietruszką do smaku.

  • 500g makaronu kokardki
  • 500g mięsa z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1.1l wody
  • 300g pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta
  • 70g (ewentualnie) ser żółty tarty do posypania
  • 20g (ewentualnie) posiekana pietruszka do posypania