Lekki makaron z kurczakiem i pieczarkami
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.Czas przygotowania 
- 20 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
6 osób
- 500 g makaronu kokardki 
- 500 g mięsa z udek kurczaka 
- 2 cebule 
- 2 ząbki czosnku 
- 1.1 l wody 
- 300 g pieczarek 
- 1 łyżeczka soli 
- szczypta pieprzu 
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta 
- 70 g (ewentualnie) ser żółty tarty do posypania 
- 20 g (ewentualnie) posiekana pietruszka do posypania 
- 1 łyżka oliwy 
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Posiekaj drobno cebulę, czosnek, pieczarki. Pokrój mięso z udek kurczaka na niewielkie kawałki.
Etap 2 /4
Podsmaż na oliwie pokrojone mięso z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /4
Dodaj wodę, makaron i łyżeczkę Vegety. (Można też dodatkowo więcej dosolic do smaku). Dokładnie wymieszaj. Gotuj pod ciśnieniem 7 minut
Etap 4 /4
Po skończonym gotowaniu makaron jest al dente i trzeba od razu zatrzymać podgrzewanie, żeby nie stał się zbyt miękki. Można udekorować danie serem i pietruszką do smaku.
