Lekki płow z kurczakiem
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Ryż biały długoziarnisty
500 g Filet z kurczaka
50 ml Olej rzepakowy
500 g Marchew
200 g Cebula
0.5 Czosnek (5 ząbkow)
Sól
Pieprz
0.5 łyżeczka Kolendra (nasiona w proszku)
0.5 łyżeczka Papryka słodka
1 łyżeczka Kurkuma
0.5 łyżeczka Kmin rzymski
1 szczypta Szafran
1 szczypta Chili
1.5 l Wody
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Pokrój cebulę w piórka, marchewkę w słupki, czosnek drobno posiekaj. Filet umyj i pokrój w dużą kostkę - przypraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Etap 2 /5
Rozgrzej olej w Cook4me, dodaj cebulę i smaż do uzyskania lekko złotego koloru.
Etap 3 /5
Dodaj marchewkę i smaż do czasu, aż marchewka troszkę zmięknie.
Etap 4 /5
Przesuń marchewkę i cebulę na bok garnka, dodaj przyprawionego kurczaka i czosnek, krótko przesmaż. Na zakończenie smażenia dodaj przyprawy - kurkumę, kmin, mielone nasiona kolendry, chili, szafran, paprykę słodką.
Etap 5 /5
Dodaj ryż, płaską łyżeczkę soli oraz wodę. Gotuj pod ciśnieniem.