Lekki clafoutis z mirabelek
- Całkowity czas 34 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
450 g Mirabelki
2 Jajka
75 g Cukier
25 cl Mleko odtłuszczone
100 g Mąka
15 g Masło lekko solone
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Upewnij się, że zdejmiesz rączkę Ingenio podczas gotowania na blasze i/lub w piekarniku.
Etap 2 /9
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /9
Umyj, wypestkuj i osusz mirabelki.
Etap 4 /9
Ubij jajka z cukrem w misce, aż masa stanie się puszysta.
Etap 5 /9
Dodaj mleko, a następnie, stopniowo, mąkę. Mieszaj, aż masa będzie gładka.
Etap 6 /9
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Rozpuść masło. Rozprowadź je po całej powierzchni patelni za pomocą pędzla.
Etap 7 /9
Ułóż mirabelki równomiernie na dnie patelni. Polej ciastem.
Etap 8 /9
Wstaw patelnię do piekarnika i zdejmij rączkę Ingenio. Piecz przez 30 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Etap 9 /9
Przymocuj ponownie rączkę Ingenio i wyjmij patelnię z piekarnika. Używając talerza i uważając, aby się nie poparzyć, odwróć placek. Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.