Clafoutis z truskawkami
- Całkowity czas 42 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 32 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
20 Truskawki
2 Całe jajka
30 g Cukier drobnoziarnisty
95 g Mleko
50 g Mąka
25 g Lekko solone masło
1 łyżka Płatki migdałowe
Cukier puder
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Etap 2 /7
Umyj i usuń szypułki truskawek. Podziel truskawki pomiędzy dwie małe formy do zapiekania.
Etap 3 /7
W misce wbij jajka i dodaj cukier. Wymieszaj. Dodaj mleko, a następnie mąkę.
Etap 4 /7
Rozpuść masło i dodaj do ciasta.
Etap 5 /7
Wlej ciasto na truskawki i posyp płatkami migdałów.
Etap 6 /7
Wstaw formy do piekarnika (bez pokrywki) i piecz przez 30 minut.
Etap 7 /7
Podawaj na ciepło lub schłodzone. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.