Medaliony z indyka
Tefal
Przepis według Tefal

Medaliony z indyka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 600 g pierś z indyka

  • 1 gałązka tymianek

  • 180 g marchewka

  • 300 g ziemniak

  • 200 g cukinia

  • 100 g liście młodego szpinaku

  • 50 g orzechy pekan

  • 50 g skwarki bekonu

  • 50 g suszona żurawina

  • 300 g Jogurt grecki

  • 0.5 kawałek cytryna

  • 150 ml oliwa z oliwek

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Snacking & Baking XL
    Snacking & Baking XL
  • Snacking & Baking akcesoria
    Snacking & Baking akcesoria

Czas przygotowania

Etap 1 /5

W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i liście tymianku, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj pierś z indyka pociętą w medaliony i pokryj wszystko równo marynatą. Odstaw na bok.

  • 600g pierś z indyka
  • 1gałązka tymianek
  • 0.5kawałek cytryna
  • 150ml oliwa z oliwek

Etap 2 /5

Umyj i obierz warzywa. Pokrój cukinię na plasterki o grubości 1 cm, przekrój marchewki wzdłuż i potnij ziemniaki na plasterki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie spryskaj oliwą z oliwek. Połóż warzywa na akcesorium/blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.

  • 180g marchewka
  • 300g ziemniak
  • 200g cukinia
  • Blacha do pieczenia
  • Snacking & Baking XL
  • Snacking & Baking akcesoria

Etap 3 /5

Aby przyrządzić sos, smaż kawałki słoniny na patelni przez 7–8 minut, a następnie odsącz nadmiar tłuszczu. Wymieszaj jogurt grecki, kostki boczku, posiekane orzechy pekan i suszoną żurawinę, a następnie odstaw na bok.

  • 50g orzechy pekan
  • 50g skwarki bekonu
  • 50g suszona żurawina
  • 300g Jogurt grecki

Etap 4 /5

Włącz grill. Wybierz program Drób/Kurczak i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż medaliony z indyka na grillu i piecz aż do osiągnięcia pożądanego wypieczenia.

Etap 5 /5

Podawaj na talerzu z warzywami i sosem. Ozdób liśćmi młodego szpinaku.

  • 100g liście młodego szpinaku