Medaliony z łososia z cytrynowym ranchem z kiszonego ogórka - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Medaliony z łososia z cytrynowym ranchem z kiszonego ogórka

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 1 kg Filet z łososia

  • 1 łyżka Ketchupu

  • Soli

  • Pieprzu

  • 3 Ogórki kiszone

  • 1 Cytryna

  • Świeża kolendra

  • 3 Strączki czerwonego chilli

  • 0.5 łyżeczka Curry

  • 1 łyżka Miodu

  • 50 ml Oleju

  • 1 Ząbek czosnku

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp
  • Ruszt do Air fry

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Ten przepis wymaga użycia pokrywy Extra Crisp oraz rusztu.

Etap 2 /5

Fileta kroimy na 3 części. Z kawałka z brzucha ściągamy całą skórę, z pozostałych do 1/3 wysokości. Zawijamy kawałki w rulony owijając skórą. Zawiązujemy medaliony dratwą (jak prezent), z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.

  • 1kg Filet z łososia
  • szczypta Soli
  • szczypta Pieprzu

Etap 3 /5

Układamy na ruszcie w misie. Każdy medalion glazurujemy ulubionym ketchupem. Nakładamy pokrywę Extra Crisp, w trybie manualnym ustawiamy 200°C i czas 15 minut.

  • 1łyżka Ketchupu
  • Extra Crisp
  • Ruszt do Air fry

Etap 4 /5

W międzyczasie przygotowujemy salsę: szatkujemy ogórki, strączek chilli, dodajemy skórkę i sok z 1/2 cytryny, ząbek czosnku, garść kolendry i 50 oleju. Całość przekładamy do miski, doprawiamy mieszanką curry i miodem. Całość mieszamy.

  • 3 Ogórki kiszone
  • 1 Cytryna
  • Świeża kolendra
  • 3 Strączki czerwonego chilli
  • 0.5łyżeczka Curry
  • 1łyżka Miodu
  • 50ml Oleju
  • 1 Ząbek czosnku

Etap 5 /5

Gotowy medalion wykładamy na talerz. Usuwamy dratwę, na wierzch nakładamy salsę, skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy, np. świeżą kolendrą i limonką.